Foto: eparhija-timocka.org

Praznik u narodu poznat kao DUHOVI, TROJICE i SILAZAK SVETOG DUHA NA APOSTOLE praznuje se 50. dan posle Vaskrsa, pa se zove i Pedesetnica.

U pedeseti dan po Vaskrsenju i deseti dan po Vaznesenju, izlila se obilata blagodat Svetog Duha na učenike Hristove, i napunila ih snagom da Hristov zakon na zemlji utvrde:

„I kad se navrši pedeset dana bijahu svi apostoli jednodušno na okupu. I ujedanput nastade šum sa neba kao hujanje silnoga vjetra, i napuni sav dom gdje oni sjeđahu; I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni, i siđe po jedan na svakoga od njih. I ispuniše se svi Duha Svetoga i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše da kazuju.“

Tako se ispuni ono što je Isus Hristos svojim učenicima pred odlazak na Nebo obećao.

To je jedan od najveličanstvenijih hrišćanskih praznika iz apostolskog vremena. Bogosluženja na Pedesetnicu odlikuju se večernjom službom, koja se obavlja u nastavku Liturgije, kao spomen na to što su se Apostoli odmah razišli po svetu da propovedaju; na njoj se čitaju molitve Sv. Vasilija Velikog; u njima se Crkva moli za darivanje Duha blagodati, za isceljenje telesnih i duševnih tegoba, i da nas on sve udostoji nebeskog Carstva.

Na ovaj praznik, bogoslovski nazvan i Trojice, jer se pojavilo i fizički Tpeće Lice Svete Trojice – Sveti Duh, Pravoslavna Crkva ukrašava hramove, u koje se unosi zelena trava, a u vreme stare Crkve zelenilo se unosilo i u kuće.

Ovaj običaj je prešao u hrišćansku Crkvu iz Judejske crkve, gde su se u slavu primanja Sinajskog zakonodavstva, koje je dato pod vedrim nebom, ukrašavale sinagoga i kuće grančicama; ova simbolika je izraz blagodarnosti Bogu.

Bogosluženje novozavetne Crkve izvanredno odražava vezu ova dva istoimena praznika u Starom i Novom Izrailju, s tim što je u središtu hrišćanskog liturgijskog pesničkog opusa događaj u Jerusalimu, a starozavetni praznik odlična pozadina – praslika.

Kao što je javljanje Boga na Sinaju bio rođendan jevrejskog naroda, tako je i Silazak Svetog Duha na Apostole rođendan hrišćanske Crkve – istog dana, posle propovedi Sv. Petra, obraćeno je tri hiljade verujućih (DAp 2,4). Za događaj Pedesetnice usko je vezan doživljaj glosolalije, govor nepoznatim jezicima, ili razumevanje stranih jezika.

U Crkvenoj ikonografiji, Silazak Svetog Duha predstavljen je vernom slikom kako Apostoli sede sa strane, sa upražnjenim mestom na čelu (to mesto je za Gospoda Hrista, koji se deset dana ranije vazneo na nebo).

Reklame