Danas prestaje važenje zakonske obaveze stavljanja zimskih guma na sva četiri točka, a prolećno vreme daje dodatan podsticaj da se zimske gume zamene letnjim.

Zakonska obaveza stavljanja zimskih guma na sva četiri točka važi od 1. novembra do 1. aprila, ili do trenutka postojanja snega, leda i poledica na putevima. S obzirom da je zakonski rok navršen i da nema znaka elementarnim nepogodama, logičan potez je stavljanje letnjih guma.

Iako nije nužno da se gume menjaju važno je napomenuti da se, kako prenosi Danas, na višim temperaturama zimske gume brže troše, a ovako im se produžava rok trajanja. Uz to, zimske gume koje se koriste tokom leta imaju lošije performanse i duži zaustavni put.

Kako piše Urban City Radio, letnje gume, za razliku od zimskih, imaju šaru dubine 1,6 mm, a dizajnirane se tako da podnose visoke temperature i tvrđe su od zimskih.

Vulkanizeri preporučuju da se letnje gume pune azotom jer je on gušći od vazduha. To znači da će se one ređe naduvavati i manje zagrevati kada temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa, što je veoma važno budući da se na taj način produžava njihov vek.

Međutim, ova promena zahteva izvestan trošak. Zamena guma na felnama sa balansiranjem točka košta od 750 do 1.050 dinara po točku u zavisnosti od dimenzija i mesta gde menjate gume. Bez balansiranja, samo zamena guma na felnama je oko 350 dinara, a samo balansiranje od 400 do 600 dinara, piše Danas.

Za velike automobile sa gumama dimenzija preko 20 inča kompletna montaža i balansiranje idu i preko 2.000 dinara po točku. Ako nemate odvojen set točkova sa gumama, i samo menjate gume na istim felnama treba dodati još po dvestotinak dinara po točku za demontažu i montažu gume, piše Danas. Ako kupujete nove letnje gume kod vulkanizera ili u firmama koje imaju i svoje vulkanizerske usluge može se nešto jeftinije proći sa montažom novih guma, nego donetih starih.

Izvor: N1

Reklame