Danas je Svetski dan slobode medija kojim se ukazuje na značaj slobode medija i podsećaju državne vlasti da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Tim povodom međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica objaviće godišnji izveštaj o slobodi medija u svetu.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenila je u utorak da novinari u Srbiji rade u sve težim okolnostima, suočeni sa sve češćim pretnjama, pritiscima, nasiljem i političkim diskvalifikacijama.

U saopštenju povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, ANEM je naveo da su „pretnje, pritisci i nasilje s kojima se suočavaju novinari u pokušaju da izveštavaju pravovremeno i profesionalno, sve češći putem političkih diskvalifikacija, hajke u medijima, SLAAP tužbi“.

Najavili su da će povodom Svetskog dana slobode medija danas predstaviti rezultate medijskog monitoringa za prva četiri meseca ove godine i rada SOS sigurne linije za novinare.

Novinarska udruženja Svetski dan slobode medija tradicionalno obeležavaju akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“ kada u 11.55 časova mediji prekinu program.

Svetski dan slobode medija je ustanovljen 3. maja 1991, u Vindhuku, u Južnoj Africi, povodom usvajanja Deklaracije o slobodi medija u Africi na konferenciji Ujedinjenih nacija. Tom deklaracijom cenzura je proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanje ustavnih garancija slobode medija.

Izvor: 021

Reklame