Foto: https://pixabay.com/photos/belgrade-serbia-capital-city-dome-2506700/

Glavni grad Srbije, je grad sa bogatom istorijom, kulturnim nasleđem i raznolikim zajednicama. Ima mnogo toga da ponudi, od živahnog noćnog života do svojih istorijskih znamenitosti, i odlično je mesto za život.

Beograd je jedinstven spoj starog i novog

Grad se može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, sa drevnim građevinama i spomenicima, kao što je Kalemegdanska tvrđava, koja stoji tik uz moderne nebodere i najsavremeniju arhitekturu. Ova mešavina starog i novog stvara živu, dinamičnu atmosferu koja privlači posetioce iz celog sveta.

Foto: https://unsplash.com/photos/yJJxQTU-ol0

U ovom članku ćemo istražiti neka od najpopularnijih novih i starih mesta za život u Beogradu.

Popularnost novogradnje

Poslednjih godina u Beogradu je zabeležen porast izgradnje novih zgrada, posebno u centru grada.

Jedan značajan projekat je Belgrade Waterfront, veliki kompleks mešovite namene koji uključuje stambene, poslovne i maloprodajne prostore. Kada se spomenu novi stanovi u Beogradu uglavnom je Beograd na vodi svima prva asocijacija.

Međutim, poslednjih godina se i u drugim delovima grada, i dalje od centra, izgradilo mnogo novih stambenih kompleksa, pa je tako danas popularna opcija za kupovinu nekretnine čak i Zuce, u blizini Avale.

Prednosti života u novim luksuznijim naseljima, koja se nazivaju još i kondominijumi su mnoge:

  • Vlasnik stambene jedinice je odgovoran samo za održavanje unutrašnjosti svog stana, dok spoljašnje i zajedničke prostorije održava upravnik;
  • mnogi stambeni objekti nude niz pogodnosti, kao što su bazeni, fitnes centri i zajedničke prostorije, koje su dostupne stanariima;
  • Bezbednost je na višem nivou. Naselja ovog tipa često imaju bezbednosne karakteristike, kao što su pristup zatvorenom prostoru, bezbednosno osoblje i sistemi nadzora, koji mogu pružiti osećaj sigurnosti i sigurnosti za stanovnike;
  • Pogodna lokacija – često se nalaze u urbanim sredinama ili blizu gradskih centara, pružajući stanovnicima lak pristup opcijama za kupovinu, restorane i zabavu;
  • Život u stambenoj zajednici može pružiti stanovnicima osećaj zajednice i društvene interakcije, kao i prilike za društvene događaje i aktivnosti.

Beogradska naselja čija popularnost ne jenjava već decenijama

Evo koja naselja u Beogradu su uvek dobra opcija za započinjanje novog života.

Banovo Brdo

Banovo Brdo je stambeno naselje koje se nalazi u zapadnom delu Beograda. To je miran i dobro uređen prostor, okružen parkovima, igralištima i zelenim površinama, što ga čini idealnim mestom za porodice sa decom.

U neposrednoj blizini nalaze se Ada i Košutnjak, što Banovo Brdo čini idealnim za sve ljubitelje sporta i fizičkih aktivnosti u prirodi.

Pored toga, nudi odlične saobraćajne veze sa centrom grada i dom je nekoliko škola i fakulteta. Ovo područje je takođe popularno zbog svog kvaliteta života i visokog životnog standarda.

Zvezdara

Zvezdara je još jedno popularno stambeno naselje u Beogradu, koje se nalazi u istočnom delu grada. Poznato je po zelenilu i čistom vazduhu, i odlično je mesto za život ako želite da pobegnete od užurbanosti centra grada.

Takođe je dom nekoliko popularnih znamenitosti, kao što su čuvena Zvezdarska šuma i Opservatorijum Zvezdara, što ga čini popularnom destinacijom za ljubitelje prirode i zvezda.

Pored toga, Zvezdara ima odličnu saobraćajnu povezanost sa centrom grada i dom je brojnih prodavnica, restorana i kafića.

Zemun

Zemun je istorijsko naselje u Beogradu, koje se nalazi na levoj obali reke Dunav. Poznato je po svojim šarmantnim ulicama, tradicionalnoj arhitekturi i prelepom šetalištu pored reke.

To je popularno mesto za one koji vole istoriju i kulturu, i dom je mnogih muzeja i galerija, kao i uspešne scene noćnog života. Zemun je takođe odlično mesto za život ako tražite naselje sa opuštenijom atmosferom, daleko od centra Beograda.

Voždovac

Voždovac je stambeno naselje koje se nalazi u centralnom delu Beograda. Poznat je po svojoj porodičnoj atmosferi i dom je nekoliko škola. Jedna je od najvećih beogradskih opština.

Pored toga, ima nekoliko velikih trgovačkih centara i pijaca koje se nalaze u okolini. Voždovac je takođe popularno mesto za život zbog odlične saobraćajne povezanosti, sa nekoliko glavnih puteva i linija javnog prevoza koji prolaze kroz naselje.

Stari Grad

Stari Grad je najstarije naselje u Beogradu, poznato po svom istorijskom šarmu i kulturnom nasleđu.

U njemu se nalaze mnoge drevne znamenitosti, uključujući Kalemegdansku tvrđavu, sa koje se pruža zadivljujući pogled na grad i reku Dunav.

Pored toga, Stari Grad je odlično mesto za život ako ste urbana osoba koja uživa u kafi sa prijateljima, ručku u kultnim restoranima, zabavi i obilaženju kulturnih događaja tokom cele godine, a sve to bez upotrebe gradskog prevoza.

Novi Beograd

Novi Beograd je ogromno urbano naselje koje se nalazi na levoj obali reke Dunav.

Poznato je po svojoj brutalističkoj arhitekturi i odličnoj saobraćajnoj povezanosti, koja ga čini popularnim mestom za život i za porodice i za poslovne ljude. Novi Beograd je takođe dom nekoliko tržnih centara, kafića i restorana i odlično je mesto za život ako tražite naselje sa živahnijom atmosferom.

Beograd je grad koji zaista ima da ponudi po nešto za svakoga, od bogatog kulturnog nasleđa do moderne, živahne atmosfere, a nekretnina u Beogradu uvek je dobra investicija.

Reklame