Reklame

Udruženja ‘’Dečiji centar’’ i ‘’L-Down’’ dobila su od GU rok za iseljenje do 09.06.2021. Na konferenciji održanoj 17.05.tim povodom,  Selena Ristić Vitomirović, Marija Marković i Mirjana Djordjević, predstavnice udruženja ‘’Dečiji centar’’ i ‘’L-Down’’ informisale su javnost o aktuelnoj situaciji, tekućim  i predstojećim aktivnostima oba udruženja.

U junu ‘’Dečiji centar’’ realizuje ’’Prvi festival javne istorije’’ u saradnji sa ‘’Centrom za primenjenu istoriju’’ iz Beograda.

U narednih godinu dana kroz projekat  “I ja sam Malala” devojčice iz Bujanovca, Niša i Zaječara, realizovaće kampanju promocije obrazovanja. Avgusta i septembra  održaće se ‘’Peti međunarodni inkluzivni festival “Art Zona za Sve”. Četvrtog juna u Pančevu na međunarodnom festivalu “Budi 9.”, glumci i balerine ‘’Dečijeg centra’’ odigraće predstavu “Odrastanje” sa kojom su osvojili prvu nagradu.

Na nedavno završenom likovnom konkursu koji je raspisala firma ‘’Dijamant’’, učestvovali su članovi udruženja ‘’L-Down’’.  Od 110 izloženih crteža, 42 su bila njihova, dok su dva osvojila nagradu. 

„Bez adekvatnih prostorija za rad mi moramo da obustavimo sve naše aktivnosti“.- rečeno je na pres konferenciji.

„Važnost i značaj ovakvog načina rada i postojanja naše dve organizacije prepoznat je i prihvaćen širom zemlje  i u inostranstvu. Podrška koju pružamo deci od najranijeg uzrasta propisana je konvencijama o pravima deteta . Ova podrška predmet je i nacionalne strategije osmišljene u cilju zaštite i obrazovanja dece. Svih ovih godina aktivni smo kreatori inkluzivne politike, pokušavajući da grad Zaječar stavimo na mapu onih gradova koji pružaju primer dobre prakse“.kaže Selena Ristić Vitomirović.

Četiri godine sudskog postupka donelo je zastoj u uspostavljanju mnogih usluga, zabranu učešća na konkursima koje raspisuje Gu, prostor nisu mogli da učinimo još adekvatnijim za rad jer je za to bila potrebna dozvola i podrška gradske uprave.

„Umesto dogovora i pronalaženja rešenja, deca sa kojom radimo su isključena iz svih programa koja organizuje grad i marginalizovana, a mi smo isključeni iz svakog tima i izrada akcionih planova i strategija. Da li smo mi gradjani drugog reda u tom slučaju, ko će nam iz Gu dati odgovor na to šta je prioritetnije od pružanja podrške deci i mladima?“ – pitali su iz Dečijeg centra, i dodali:

„Mi znamo da lokalna samouprava ima kapaciteta da konačno uđe u proces saradnje sa našim organizacijama. Vrlo je važno da pregovarač bude stručno lice neutralno spram obe strane, sa ciljem da zaštiti interese ,prava i integritet korisnika, u ovom slučaju dece“.

Prema njihovim rečima sadašnja lokalna samouprava udruženju ‘’Dečiji centar’’ zvanično nije ponudila ni jedan prostor a kamoli adekvatan prostor za rad.

„Nisu nam poslali zvanično pismo , nisu ponudili lokaciju na kojoj bismo pogledali prostor u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i stručnih lica, lekara, predstavnika iz urbanizma. Jedino to se nakon sačinjavanja zapisnika može nazvati zvaničnom ponudom rešenja, dijalogom, dobrom praksom. I konačno, iako je čudno da u ovom trenutku tako govorimo, mi i dalje verujemo da niko sa pozicije moći odlučivanja ne želi loše svojim sugrađanima, naročito deci“. kazala je Selena Ristić Vitomirović.