Gradska kuća u Boru (foto: Vojin Mitrović / Cenzolovka)
Reklame

Za subotu u 14 sati u najmanje 30 gradova u Srbiji zakazani su ekološki protesti i blokade saobraćajnica, a poziv Boranima na protest upućen je putem pojedinaca na društvenoj mreži Facebook.

Poziv na protest u subotu 4. decembra, Boranima je preko Facebooka uputio Vladimir Stojićević iz grupe građana „Glasno za omladinu“.

U pozivu se okupljanje građana najavljuje za 13:45 ispred Kapije grada na kružnom toku, ali se ne navode detalji protesta, niti ko je organizator.

Osim Bora, protesti su najavljeni i u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Kikindi, Novom Sadu, Požegi, Nišu, Beogradu, Velikom Gradištu, Loznici, Smederevu, Užicu, Prijepolju, Sremskoj Mitrovici, Toplici, Valjevu, Gornjom Milanovacu, Jagodini, Lazarevacu, Kostolacu, Leskovacu, Subotici, Kraljevu, Šabcu, Kuli i Kragujevacu.

Prema rečima Marka Oljače, jednog od organizatora protesta, učesnici protesta imaće u subotu na raspolaganju broj za pravnu pomoć, jer se do sada prijavilo 15 advokatskih kancelarija širom Srbije spremnih da ponude svoje usluge.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da policija neće reagovati na protestima zakazanim za u subotu i da će pustiti učesnike da rade šta hoće, sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu građana i institucije.

S druge strane, ministar policije Aleksandar Vulin je prvo najavio da će policija koristiti nasilje, ali je dan kasnije, nakon što je Vučić rekao da policija neće reagovati i on izjavio da policija neće koristiti silu.

Takođe, za isti dan, advokati su najavili protest iz istog razloga (Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu) s tim da će taj protest početi u 12 časova.

Izvor: IST media