Foto: screenshot happy tv

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović najavio je da će se vratiti u politiku i da će sa svojom strankom izaći samostalno na predstojeće izbore 17. decembra.

„Ući ću u ovu kampanju kao 1996. kada sam izašao na ulicu i pozvao studente da odemo u centar grada, što se pretvorilo u najveći protest u istoriji našeg društva i prvu veliku demokratsku pobedu. Ne plašim se problema i verujem da ovo društvo ima snage da stane na noge i krene događajima u susret, prihvati teške istine bez obzira da li govorimo o KiM, BiH, Evropi, Rusiji, ratu u Izraelu i stradanju palestinskog naroda, jevrejskim žrtvama“, rekao je Jovanović nedavno za agenciju Tanjug.

Čedomir Jovanović rođen je 1971. godine u Beogradu.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studiranja radio je kao novinar. Novinarsku karijeru započeo je kao saradnik nedeljnika NIN.

Jovanović se preporučio tadašnjem uredniku NIN-a Draganu Bujoševiću i napisao reportažu o zločinu nad Srbima u Medačkom džepu (Hrvatska). Kasnije je radio i za TV Politika.

Bio je jedan od ogranizatora i vođa studentskih protesta 1996/97. godine.

Učlanio se u Demokratsku stranku 1998. godine, a njen potpredsednik postaje u oktobru 2001. godine.

Na izborima 2000. godine izabran je za narodnog poslanika. Od januara 2001. do marta 2003. godine bio je šef Poslaničke grupe Demokratske opozicije Srbije u Narodnoj skupštini.

Pregovarao je sa bivšim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem prilikom njegovog hapšenja u martu 2001. godine.

Jovanović je 2003. godine, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, bio potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije i koordinaciju reformi.

Na izbornoj skupštini Demokratske stranke 2004. godine nije izabran za potpredsednika stranke. Krajem 2004. godine Jovanović je zbog povrede stranačke discipline isključen iz DS-a.

Početkom novembra 2005. godine osniva Liberalno demokratsku partiju (LDP) čiji je predsednik. LDP ulazi u parlament 2007. godine. Bio je šef poslaničke grupe LDP, predsednik parlamentarnog Odbora za zaštitu životne sredine i član Odbora za ustavna pitanja. Bio je i predsednički kandidat 2008. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, takođe je biran za narodnog poslanika i šefa poslaničke grupe LDP. Na parlamentarnim izborima 2014. godine, LDP nije prešao cenzus.

Nakon sledećih, parlamentarnih izbora održanim 2016. godine, Čedomir Jovanović je ponovo postao narodni poslanik, i to u okviru koalicije sa LSV-om Nenada Čanka i SDS-om Borisa Tadića.

U martu 2019. godine objavljeno je da je Jovanović imenovan za savetnika člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Komšića.

Iako je u opoziciji, tokom 2019. godine, u javnosti je često kritikovao opoziciju okupljenu oko Saveza za Srbiju, naročito nakon njihove odluke da bojkotuju parlamentarne izbore 2020. godine.

Iako ga, kako sam kaže, smatra političkim oponentom, Jovanović je u javnosti u više navrata hvalio politiku Aleksandra Vučića.

Takođe, čest je gost na provladinim televizijama, ali on kaže da „ide tamo gde ga zovu, da bi rekao ono što misli da treba da se čuje“.

Izvor: N1

Reklame