foto: pixbay

Bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov kazao je, nakon što je Gasprom u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

„Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama“, kazao je Nikolov na konferenciji za novinare, prenosi bugarski medij novinite.com.

Ruska državna energetska kompanija Gasprom objavila je da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama.

Gasprom je u saopštenju naveo da nije primio nijednu isplatu od 1. aprila iz Poljske i Bugarske i da im obustavlja isporuke od srede.

Kompanija je upozorila da će, ukoliko budu uzimali gas namenjen drugim evropskim kupcima, isporuke u Evropu biti smanjene za taj iznos.

Bugarske vlasti su u martu objavile da ne nameravaju da plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je od svih evropskih dobavljača ovog energenta zatražio ruski predsednik Vladimir Putin.

Bugarska je kazala da je u potpunosti platila aprilske isporuke gasa i optužila je Gasprom da je prekršio ugovor.

„U ovom trenutku, prirodni gas se više koristi kao političko i ekonomsko oružje u ovom ratu“, kazao je bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov.

Dodao je da je Bugarska sledila stav EU, a to je da ne odgovori na ruski zahtev i počne da plaća gas u rubljama.

Objava Gasproma dolazi posle jutrošnje konfuzije, kada su podaci Mreže evropskih gasnih operatora pokazali da su nakratko bile prekinute isporuke gasa Poljskoj preko Belorusije, nakon čega su nastavljene. I bugarski državni gasni operator naveo je da je ovog jutra i dalje tekao ruski gas ka toj zemlji.

Izvor: N1

Reklame