Foto: screenshot n1
Reklame

Premijerka Ana Brbić izjavila je danas u Žagubici da je vakcinacija neophodna kako bi 21. juna otvorili Srbiju za slavlja, svadbe, rodjendane i proslave, ali „da bismo to uradili moramo da imamo makar 50 odsto punoletnog stanovništva vakcinisano“.

„U ovom trenutku u Srbiji imamo otprilike 42 odsto punoletnog vakcinisanog stanovništva, to je oko 2.270.000 ljudi“, rekla je Brnabić nakon posete vakcinalnom punktu u Žagubici, navodeći da je „vakcinacija najvažnije pitanje od nacionalne bezbednosti“.

Ona je navela da „Žagubica malo zaostaje i da razume da je teško obići teritoriju jer je razudjena“, najavljući dodatnu podršku lokalnoj samoupravi i domovima zdravlja kako bi stigli „do svakog čoveka i kuće, da olakšamo svima koji žele da se vakciništu to i urade“.

„Žagubica je trenutno u proseku na nekih 21 odsto, imamo mnogo da radimo, da budemo bezbedni i zdravi“, naglasila je Brnabić.

Ona je navela da u prvih deset lokalnih samouprava po broju vakcinisanih imamo uglavnom beogradske, centralne gradske opštine, ali joj je drago da su u prvih deset ušli i Niš, Užice i Priboj, a „tu je odmah“ i Kininda, Kladovo, Crna Trava, Sremska Mitrovica, Novi Sad.

Prema njenim rečima, primeri nekih od tih gradova pokazuju da mogu i razudjene i siromnije opštine da imaju bolje rezultate u vakcinisanju.

„U procentu sa manje vakcinisanih su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Boljevac, Ražanj, Rača, Varvarin, Rekovac, Ljig, Ćićevac, to moramo da obidjemo. I predsednik Vučić bi bio ovde, ali mora da putuje u Sloveniju, pa u Brisel“, navela je Brnabić.

Izvor: Beta