Foto: screenshot n1

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da neće moći da učestvuje u nastavku posebne sednice Skupštine Srbije u utorak, na kojoj se na zahtev opozicije razgovara o odgovornosti vlasti za dva masovna ubistva, jer ima prethodno zakazanu obavezu, putuje u Brisel, a zatim i u Sjedinjene Američke Države.

Brnabić je za televiziju Hepi rekla danas da u Briselu treba da razgovara sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kao i da će u SAD imati više sastanaka sa investitorima u vezi veštačke inteligencije.

Ona je rekla da, nakon što je Evropska unija pooštrila propise koji se odnose na veštačku inteligenciju, Srbija želi da se „pozicionira kao evropski centar za te investicije“.

Govoreći o raspravi o odgovornosti vlasti za dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je ubijeno 20 osoba, Brnabić je rekla da ona nije za to da se na sednici parlamenta raspravlja o zahtevima roditelja dece škole u kojoj se dogodilo masovno ubistvo, jer su njihovi zahtevi „suprotni“ jedni drugima.

„Jedni traže da se sruši škola, drugi insistiraju da se sačuva, jedni traže da se otpusti, drugi da se sačuva direktor. Mi kad pričamo o tome kao političari unosimo dodatne tenzije. Ako su odgovorni političari, ako smo ljudi, nećemo o tome pričati na takav način“, rekla je Brnabić.
Ona je pozvala predstavnike opozicije da se, umesto rasprave u skupštini o odgovornosti vlasti za povećanje nasilja, prvo odazovu pozivu na dijalog koji im je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „zato što taj čovek ima najveći legitimitet“. „On je predsednik cele Srbije, ako želite da promenite nešto u ovom društvu prvo se odazovite tom pozivu“, kazala je Brnabić.

Ocenila je da rasprava na posebnoj sednici „može da traje do prve redovne sednice“ parlamenta u septembru, kao i, da bi rasprava bila politička, predstavnici opozicije treba da predlože mere za suzbijanje nasilja u društvu. „Oni mere nisu predložili“, rekla je Brnabić.

Izvor: Beta

Reklame