Foto: Goran Stamenković
Reklame

Psa su planinari ugledali kod useka u stenama na južnom delu staze. Zbog povređenih šapa i iscrpljenosti legao je u sneg, gde ga je čekala sigurna smrt.

Na putu ka vrhu planinarima se veoma često pridružuju napušteni psi koji borave u naseljima koja se nalaze u blizini planinarski staza.

Tako se na južnoj stazi Rtnja obreo i ovaj pas, koji je sledeći planinare, učesnike 36. Božićnog uspona na Rtanj, iznemogao i legao u sneg kod useka u stenama na južnoj strani gde su ga planinari i zatekli.

Ovaj deo staze je jako klizav, a zbog premrzlih šapa i iznemoglosti pas nije mogao da se kreće i nije reagovao na bodrenje planinara, koji su pokušavali da ga sprovedu do naselja Rtanj.

Planinar Đuro Sekulić i povređeni pas

Aleksandar Stankulić, član PSD „Ljuba Nešić“ i planinar Đuro Sekulić, doneli su tada odluku da psa na rukama odnesu do naselja Rtanj.

Aleksandar Stankulić

Planinari su psa nosili na smenu, jer je ovaj deo staze veoma neugodan za kretanje, a sa vremena na vreme pravili su pauze.

Marina Kocić i Aleksandar Stankulić

„Psa sam ugledala kod stena. Nije reagovao na dozivanje. Aleksandar i drugi planinar čije ime ne znam poneli su ga sa sobom, i na smenu, na rukama, nosili do naselja Rtanj.“ – izjavila je Marina Kocić.

Pas je bezbedno spušten u naselje Rtanj, a planinari koji su uložili napor da ga spasu pokazali su na delu da imaju srce veliko kao kuća, veće i od samog Rtnja!