Foto: Pixabay
Reklame

Epidemiološka situacija u Boru je nepovoljna i kao u drugim gradovima u Srbiji, svakodnevno raste broj obolelih od korona virusa, ocena je epidemiološkinje borskog Doma zdravlja dr Javorke Stankulić koja navodi da su predstavnici mlađe generacije  najbrojniji među obolelima u ovom talasu, da je klinička slika teža, a komplikacije češće.

Prema najnovijim podacima zaječarskog Zavoda za javno zdravlje “Timok” evidentirano je 39 novoinficiranih, oporavilo se 30 osoba i na teritoriji grada Bora je 388 aktivnih slučajeva virusne infekcije.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Boru na lečenju je 46 bolesnika, a njih 43 pozitivno je na virus. Što se vakcinacije tiče do sada je dato 14.875 doza vakcina, a drugom dozom odabrane vakcine imunizovano je  6.925 građana.

Novi slučajevi zaražavanja potvrđeni su testovima i u Kladovu gde je devet osoba pozitivno na virus korona.

Od virusne infekcije oporavilo se pet bolesnika, pa je na teritoriji kladovske opštine aktivno pozitivno 67 osoba.

U minulom mesecu je zaraženo 136 osoba, a od posledica virusne infekcije preminulo je šest pacijenata.

Od početka epidemije u ovoj je opštini inficirano 1595 osoba, do sada se oporavilo 1464 bolesnika i preminula 64 pacijenta.

U kladovskoj opštini je od početka masovne imunizacije dato 7174 doze Sinofarm, FajzerBiontek, AstraZeneka i Sputnjik vakcina, prvu dozu dobila su 4142 stanovnika, a 3032 osobe su revakcinisane.

Prema podacima Zdravstvenog centra Negotin, u poslednja 24 časa, od 52 obrađena testa pozitivan nalaz je registrovan kod 21 osobe, što čini 40 procenata od broja testiranih, objavila je pres služba opštine Negotin.

Čak 15 pacijenata juče je hospitalizovano  na kovid odeljenjima negotinskog Zdravstvenog centra, tri su otpuštena na kućno lečenje, a jedan je na dalje lečenje upućen u kovid bolnicu u Kruševcu.

Od 47 zbrinutih bolesnika, na kiseoničkoj potpori je 16 pacijenata. Mart je inače bio mesec u kome je zabeležen najveži broj zaraženih u negotinskoj opštini.

Prema podacima tamošnjeg Zdravstvenog centra u martu je testirano 2135 osoba, prisustvo virusa potvrđeno kod 781 što je 160 više nego u decembru 2020.

U bolnici na kovid odeljenjima minulog meseca lečena su 173 pacijenta, a od posledica infekcije preminula su hospitalizovana 22 pacijenta.

Na dalje lečenje u tercijarne zdravstvene ustanove – Kruševac, Sokobanja, Batajnica, Niš, upućeno je 38 pacijenata, a u negotinskoj kovid ambulanti obavljeno je 1853 pregleda.

Svega 19 pacijenata bilo je aktivno pozitivno u majdanpečkoj opštini 1. marta, a  prema najnovijim podacima Doma zdravlja Majdanpek sada ih je 118.

U martu je korona virusom inficirano 213 osoba, a samo tokom jučerašnjeg dana kod 18 od 37 testiranih osoba potvrđeno je prisustvo virusa.

Zbog teže kliničke slike u tercijarnim ustanovama zbrinuto je 12 inficiranih iz majdanpečke opštine, na kućnom lečenju nakon bolničkog otpusta je osam bolesnika, a u izolaciji zbog kontakata sa zaraženima je 177 osoba.

U majdanpečkoj opštini je od početka masovne vakcinacije dato 4334 doza vakcina, 2386 osoba je primilo jednu, a 1948 građana je revakcinisano.

Izvor: Danas