Gradska kuća u Boru (foto: Vojin Mitrović / Cenzolovka)

Nekoliko borskih političkih organizacija i udruženja, pokrenulo je peticiju kojom od građana traže da se izjasne da li su za to da se odloži izgradnja Akva parka, a da se novac za te namene preusmeri za učešće Grada u izgradnji nove bolnice, piše Ist media.

U proglasu inicijative koju su podneli borski odbori i organizacije Glasno za omaladinuPokret slobodnih građanaStranka slobode i pravdeBorci za BorNovo lice Srbije i Pokret Dveri, navodi se da će za izgradnju Akva parka iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 30 miliona evra, i da je u rešenju kao investitor naznačen Grad Bor.

Podsećamo odbornike da predstavljaju glas građana a ne partije, i da moraju da rade u njihovom interesu, navodi se u proglasu ovih udruženja, koja upozoravaju na katastrofalno stanje u borskom zdravstvu, na nedostatak lekara i medicinskog osoblja, uprkos jednom od najvećih budžeta u Srbiji po broju stanovnika.

Sara Samardžić, jedan od inicijatora peticije, podsetila je da su ove organizacije još u junu pokrenule zahtev za održavanje referenduma kako bi se o kapitalnim investicijama, kao što je ova, izjašnjavali građani.

 

Iz gradske uprave nam je odgovoreno da se po Zakonu ne smeju dirati sredstva iz budžeta, kao i da izgradnja Akva parka nije u nadležnosti Grada Bora. To, međutim, nije tačno, jer u idejnom rešenju piše da je investitor Grad Bor, rekla je Samardžić.

Ona podseća da je predsednik Skupštine Grada Dragan Žikić odlučio da mimo Zakona ovo pitanje uvrsti u Dnevni red naredne skupštinske sednice u kojoj većinu čine odbornici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Zato, kako kažu organizatori, iako peticija nije pravno obavezujuća, predstavlja svojevrsni pritisak na odbornike da po svojoj savesti odluče o prioritetima.

Reklame