Foto: Saša Trifunović
Reklame

Gradski Štab za vanredne situacije Bor na hitnom zasedanju proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije grada zbog požara na gradskoj deponiji.

Odluka je doneta, objašnjavaju nadležni, kako bi se omogućilo angažovanje dodatne mehanizacije koja će učestvovati na gašenju požara na gradskoj deponiji.

Na ovaj način omogućeno je angažovanje subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Bora, što znači da će i drugi privredni subjekti sa teritorije grada staviti na raspolaganje neophodnu mehanizaciju za potrebe gašenja požara na gradskoj deponiji, navodi se u saopštenju sa sednice Štaba dostavljenog medijima.

-Zbog velike količine dima koji se širi ka gradu i selima, doneli smo odluku da uvedemo vanrednu situaciju. Očekujem da ćemo, uz dodatno angažovanje mehanizacije kompanije Serbia Zijin Copper i Serbia Zijin Mining, kao i ostalih privatnih subjekata koji imaju mogućnost da se uključe i angažuju u lokalizovanju požara, situaciju staviti pod kontrolu u večernjim satima – izjavio je gradonačelnik Aleksandar Milikić, naglašavajući da se stanje na terenu redovno prati i da je zajednički zadatak svih koji su uključeni u rešavanje ovog pitanja da se suzbije požar, smanji nivo vatre i dima, a što je najbitnije, zaštiti zdravlje svih koji žive na teritoriji grada Bora.

Prema rečima direktora JKP “3.oktobar” u Boru, Igora Mitrovića, svi kapaciteti ovog preduzeća su od momenta dobijanja dojave o požaru potpuno stavljeni u funkciju i angažovani na suzbijanju i gašenju požara na gradskoj deponiji.

-Uz maksimalno angažovanje Vatrogasno – spasilačke jedinice Bor, ogromnu pomoć dobili smo od kompanije Zijin koja je stavila na raspolaganje svoju mehanizaciju i već tri dana učestvuje u suzbijanju požara – rekao je Igor Mitrović.

Požar na gradskoj deponiji u Boru gasi se duže od 72 sata, a kako je rečeno na sednici Štaba, uzrok požara naknadno će biti utvrđen. Pretpostavlja se da je uzrok požara deponovanje i odlaganje lako zapaljive materije na gradskoj deponiji.

Izvor: Danas

Reklame