Foto: Saša Trifunović
Reklame

U četiri lokalne samouprave Borskog okruga vanredna situacija na snazi jedino je u Boru, ali s obzirom da je na jučerašnjem sastanku Stručno operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije predloženo ukidanje vanredne situacije, za očekivati je da će se to i dogoditi.

Naime, prema oceni ovog tima epidemijska situacija ocenjena je stabilnijom nego u prethodnom periodu jer se beleži veći broj oporavljenih u odnosu na novoregistrovane slučajeve.

Juče je na teritoriji grada, prema podacima zaječarskog Zavoda za javno zdravlje „Timok“ bilo 157 aktivnih slučajeva virusne infekcije, registrovana su tri nova slučaja, a oporavilo se šest osoba.

Ukidanje vanredne situacije ne znači i opuštanje, ističe epidemiološkinja Doma zdravlja u Boru, dr Javorka Stankulić, podsećajući na pridržavanje mera i skrećući pažnju na značaj vakcinacije.

-Procenat vakcinisanih na području grada je nešto iznad 30 odsto.To nije dovoljna cifra za kolektivni imunitet, ali ono što je ohrabrujuće jeste da smo počeli da vakcinišemo i osobe od 16 do 18 godina, jer nam je Fajzer vakcina to dozvolila. Zainteresovanih je sve više, a ako se uzme u obzir i broj vakcinisanih koji raste iz dana u dan, nadam se da ćemo se ubrzo potpuno rešiti ovog virusa.- kazala je Javorka Stankulić, dodajući da za osobe mlađe od 18 godina nije potrebna saglasnost roditelja, podatke popunjavaju lično, a vakcinacija će biti moguća nakon kompletnog pregleda lekara.

Na teritoriji grada dato je 25.319 doza vakcina, prvom dozom imunizovano je 14.077 građana, a revakcinisano je 11.250 osoba. Punktovi za vakcinaciju u borskom Domu zdravlja i Klubu za stara lica, kao i u seoskim ambulantama aktivni su svakodnevno, a imunizacija onih koji ne mogu da dođu na vakcinalne punktove obavlja se i na terenu.

U Opštoj bolnici Bor u kovid sistemu je samo grudno odeljenje i kapaciteti namenjeni kovid pacijentima smanjeni su na 24 posetelje. Prema rečima direktora borske bolnice, Gorana Joksimovića, na lečenju je 16 bolesnika, 15 je pozitivno na virus, a jedan pacijent nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

-Iako je evidentno da se broj zaraženih smanjuje i dalje se beleže prijemi pacijenata na bolničko lečenje što nam govori da se ne treba opuštati preterano. Situacija jeste bolja za relaksiranje mera, što će svakako značiti zdravstvenim radnicima, ali dalji razvoj epidemiološke situacije zavisi isključivo od nas samih. – ističe dr Goran Joksimović.

Očekuje se da odluku o ukidanju vanredne situacije gradski Štab za vanredne situacije donese na današnjoj sednici. Inače, vanredna situacija u Boru proglašena je 23. oktobra 2020. godine.

Izvor: Danas