Reklame

Bojana Đorđević iz Nikoličeva godinama se bavi poljoprivredom i njena porodica živi od toga. Pored krompira, luka i šargarepe, ona prodaje i sremuš. Ona kaže da je sremuš zeleno blago.

Za porodicu Đorđević iz Nikoličeva poljoprivreda je i ljubav i način da zarade za život. Pored krompira, luka i šargarepe, oni prodaju i sremuš.

„Bavim se poljoprivredom, i od toga živimo. Krompir, luk, šargarepa, sve poljoprivredne proizvode mi proizvodimo i prodajemo. Rasadom se isto bavim kada je sezona, a ovaj prelazni period, kada nestane ta moja poljoprivredna domaća roba, onda prodajem sremuš, jedno mesec dana dok ga ima, taj prelazni period kako bih imala nešto da prodam. Sremuš i koprivu“.- kaže Bojana iz Nikoličeva za portal Glas Zaječara.

Ona nam je kazala da je potražnja za sremušom iz godine u godinu sve veća. Razlog tome je što je on zdrav i pročišćava organizam.

„Sremuš je mnogo zdrav, pročišćava organizam. Velika je potražnja i jako lepo se prodaje. Ja njega spremam u svakom obliku. Kuvam ga, a prodajem i svež isto, a i kada ga nema više, kada procveta, tinkturu pravim sa rakijom. Po jedan gutljaj, recimo 15-20 kapi, ujutru snižava holesterol i triglicerid. To sam ja iz mog iskustva imala, ali neće odmah, mora se biti uporan. Mora par godina da se pije i holesterol i trigliceridi padaju postepeno“- objašnjava Bojana.

Bojana je svim ljubiteljima sremuša otkrila tajnu gde ga najviše ima, i lako se bere.

„Ima na Bezdanici, prođete izvor prema Halovu i u brdu gore, jedno 2 i po kilometara pešaka ima. Tamo je prelep teren i lako da se ode do tog mesta“.objašnjava ona.

Prema njenim rečima, prošle godine kada je u Srbiji bio policijski čas, nije prodavala povrće i sremuš, ali sada je potražnja velika.

„Prošle godine nisam prodavala ništa kada je bilo zatvaranje, ispoštovala sam sve maksimalno. Nisam htela ni dostave da radim. Ovako sada je velika potražnja i čim sam na fejsbuku objavila, stižu mi poruke, nadam se da će lepo da se proda“.- kaže ona.

Bojana ističe da se reklamira preko Zaječarske online pijace i da joj je to mnogo pomoglo oko prodaje.

„Mnogo mi je pomogla Zaječarska online pijaca. Prodavala sam i zimnicu, dok sam u septembru prodala 300 tegli ajvara“kazala je Bojana za portal Glas Zaječara.