Foto: Opsd "Dragan Radosavljević"
Reklame

Juče je započeto i sa prvim aktivnostima na terenu koje su predviđene projektom ”Bastionska transverzala” koji je finansiran od strane fondacije ”Trag”, a koji realizuje planinarsko društvo “Dragan Radosavljević“ iz Zaječara.

Jedna od tih aktivnosti u okviru projekta je i popis i razgovor sa vlasnicima seoskih domaćinstava kako bi se napravila jedinstvena ponuda smeštajnih kapaciteta za sve one koji dolaze da obiđu tranverzalu iz udaljenih krajeva.

„U saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara, koja nam je dostavila spisak seoskih domaćinstava iz okolnih sela kroz koje će prolaziti ”Bastionska transverzala”, danas smo sa određenim brojem obavili razgovore.“ – poručuju iz Omladinsko planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“.

Pored ovih aktivnosti, uveliko se radi na izradi idejnog rešenja dnevnika transverzale kao i transverzalne značke.

Da podsetimo, trensverzala predstavlja uređeni i markirani planinarski put koji povezuje više karakterističnih tačaka na jednoj ili više planina. U slučaju ove transverzale, kontrolne tačke biće zaječaski bastioni, Feliks Romulijana, HE “Gamzigrad“ i Vlaški do.

Ovaj projekat predsavlja još jedan pokušaj planinara iz ovog društva da bastione približe javnosi i otrgnu ih od zaborava.