Romi širom sveta danas proslavljaju Tetkin dan praznik posvećen zaštitnici dece. Zbog loše epidemiološke situacije, programom na zaječarskom skveru ove godine nije obeležen današnji praznik.

Tradicionalnu romsku slavu – Bibijako Đive, Romi iz Zaječara ove godine, zbog loše epidemiološke situacje, nisu proslavili na skveru,  ali su se uputili ka Park šumi Kraljevica, kako bi oko zavetnog drveta, po tradiciji, zapalili sveće i pomolili se za zdravlje najmlađih, ali i za dobrobit svih Roma, kao i svih ljudi ovog sveta.

Miljan Rašić, predsednik Udruženja Društva Roma u Zaječaru istakao je da tradicionalno Romi svakog 31. januara, obeležavaju kako bi obeležili tradicionalnu romsku slavu – Bibijako Đive.

„Romi Zaječara i Timočke krajine, obeležavaju za nas veliki praznik Tetkin dan ili Bibijako Đive i ovim danom mi obeležavamo zdravlje. Naša Tetka, kada su bili ratovi i kada je vladala kuga ona je lečila svojim travama. Za nju se vezuje predanje da je ona isceliteljka“– istakao je Rašić.

Rašić je istakao da se trenutno na teritoriji grada Zaječara nalaze oko 2.000 Roma, ali migracija je velika, i odaziv je sve manji na ovakve skupove. On je istakao da zbog epidemiološke situacije ne mogu da proslave na način kako se to tradicionalno radi.

Reklame