Reklame

Nije tajna da nas ove godine verovatno očekuju izbori. Nije ni tajna da su protesti „Srbija protiv nasilja“ jedni od najvećih protesta u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.

Isto tako nije ni tajna da je deo opozicije ponovo nespreman za izbore i ima otvorene dve opcije, kakve su sebi napravili i u toku protesta #1od5miliona.

Dušan Kostadinović, funkcioner Demokratske stranke iz Šapca, registrovao je ovo udruženje kako bi deo opozicija, kada za to dođe vreme izašla na izbore pod ovim imenom računajući da će time prikupiti najveći broj glasova prativši momentum protesta i narodnog bunta.

S druge strane, nedavno se u medijima čuo i eho bojkota, za slučaj da se ovaj prvi plan nekako osujeti.

Sve se to dešavalo i pre par godina sa protestima #1od5miliona, a kao neko ko je učestvovao tada u organizaciji protesta imam veliki deža vi i samim tim strah da će isti taj deo opozicije ponovo pokušati da iskoristi proteste u pogrešnom pravcu.

2019. godine članovi tadašnjeg Saveza za Srbiju su masovno registrovali udruženja pod nazivima „1 od 5 miliona“, ali smo mi na sreću uspeli da zaštitimo to ime pre toga.
Danas su članovi opozicije uspeli „na vreme“ da registruju slogan protesta i time privatizovali narodni bunt.

Da li je gospodin Kostadinović imao prava da registruje ovakvo udruženje – imao je.
Da li je opozicija u čije je ime postupio imala političko i moralno pravo da to uradi – nije.

I sada ćemo čuti pregršt odbrana kako je to „urađeno kako bi preduhitrili Aleksandra Vučića da uradi isto“, ali budimo realni – Vučić to ne bi uradio, jer bi time izazvao samo još veći bes, već pobesnelog naroda.

Dakle, cilj registracije je isključivo politička korist opozicije.
Da me ne shvatite pogrešno, ne kažem ja da je to nužno loše, ali kažem da ja lično (na sreću) ne idem na protest zbog opozicije niti se borim da bilo ko od njih dođe na vlast.

Ja na proteste odlazim kako bi uspostavili pravnu državu, funkcionalne institucije i sud koji će „i ovima i onima“ suditi jednako.

Tako da se vidimo na protestu u subotu, a nadam se da ćemo videti i predstavnike Demokratske stranke koji će nam objasniti šta je značio ovaj potez.

Autor: Martin Bežinarević, odbornik SO Majdanpek i kopredsednik Pokreta #1od5miliona

Reklame