Dve godine protesta, blokada, vikanja, zapomaganja i urlikanja „Srbijo, pomozi nam“ tek nedavno su dobili odziv i to zahvaljujući našim, formalno govoreći, „neprijateljima“ Kinezima.

Blokirali smo magistralni put u Majdanpeku, blokirali smo i samu zgradu Opštine Majdanpek i napomenuli da će doći do rušenja Starice, ali i do opasnih ekoloških posledica usled nenormalno obimne eksploatacije rudnika u našem gradu.

Sve ovo se dogodilo pre skoro dve godine, a tada nismo dobili podršku „mejnstrim“ opozicije ili reakciju vlasti.

Ipak, nedavno sam dobio dugo očekivani poziv direktora Kineske kompanije ZiJin u Majdanpeku Yuan He Juana, kako bi razgovarali o problemima Majdanpeka.

Na sastanku sam dobio odgovore na zaista sva pitanja koja sam postavio. Mnogi odgovori, priznajem, mi se nisu svideli.

Nije bilo prijatno ni kada mi je pokazao zvanične granice rudnika niti kad je vrlo otvoreno rekao da će se deo planine Starice zaista rušiti.

Nažalost, to su uslovi pod kojima nas je naprednjačka vlast prodala i najiskrenije smatram da su oni jedini u koje moramo da uperimo prst i kažemo „krivi!“.

No svakako, nakon skoro dve godine ćutnje, problemi Majdanpeka su konačno dobili svojih 5 minuta pod reflektorima i to upravo zbog eksplozije na Starici koju je prouzrokovala Kineska kompanija ZiJin.

Da nije bilo te eksplozije, verovatno niko ne bi reagovao na dešavanja u Majdanpeku, ali je prizor dizanja u vazduh najlepšeg vrha našeg grada ipak otvorio pandorinu kutiju.

Sada se pokreću ponovo pitanja Ugovora o strateškom partneru između Srbije i Kine o prodaji rudnika, ekološkim katastrofama i činjenici da ćemo ostati bez naše planine.

Iako mi je drago da smo se malo probudili kao narod, čudno mi je kako je trebalo ovoliko dugo da se dozovemo pameti.

Sve ovo, samo možda perfidnije, dešavalo se i ranije.
Dakle, ništa se suštinski nije promenilo ali je neko primetio da Majdanpek ipak može da se iskoristi i da „nije za bacanje“, nasuprot onome što nam predstavljaju naprednjaci iz lokalne samouprave.

Pomoć da spasimo Majdanpek nam je preko potrebna.

Pomoć cele Srbije.

Svakog građanina, bez obzira na broj godina ili političku pripadnost.
Jer ovo nije politika niti pitanje „zrelosti“, ovo je najbazičnija borba za život i opstanak.

Ne pozivam ja da se blokira autoput, ili da se prave neredi.
Pozivam samo sve one koji još uvek iskreno vole Srbiju, da nam pomognu da spasimo jedan mali rudarski grad na Istoku Srbije koji je pomogao da se izgradi cela bivša Jugoslavija.

Zlatni grad, na zlatnoj reci, lagano umire već 30 godina, ali mi se čini da neko trenutno želi da ga ubije jednim brzim i efikasnim eksplozivom u glavu.
Da vas ne bi zvali na sahranu našeg grada i 40 dana pomena, zovem vas sada kada jos uvek ima vremena da spasimo ljude i grad.

Autor: Martin Bežinarević, odbornik Skupštine opštine Majdanpek i kopredsednik Pokreta #1od5miliona

Reklame