Foto: Glas Zaječara

Apelaciono javno tužilaštvo u Nišu ovlastilo je Više javno tužilaštvo u Nišu da preduzme radnje i mere radi utvrđivanja okolnosti pod kojim je 7. aprila preminuo Dalibor Dragijević iz sela Zlot, brat jednog od osumnjičenih za ubistvo male Danke Ilić.

U saopštenju tužilaštva navodi se da je odluka doneta u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja propisanom Optše obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužioca.

U saopštenju se navodi da je na predlog Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, Apelaciono javno tužilaštvo u Nišu na osnovu Zakona o javnom tužilaštvu, ovlastilo Više javno tužilaštvo u Nišu da preduzme radnje i mere na utvrđivanju okolnosti pod kojima je preminuo Dalibor Dragijević.

„Naime, navedenim opšteobaveznim uputstvom Republičkog javnog tužioca propisano je da su svi državni tužioci dužni da preduzmu radnje i mere

predviđene Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja u slučajevima koji se odnose na moguće slučajeve zlostavljanja od strane policijskih
službenika“, navodi tužilaštvo.

Tom metodologijom je, kako se dodaje, propisano da istragu ne treba da vodi javni tužilac koji je postupao ili postupa u predmetu u kojem se oštećeni (navodna žrtva zlostavljanja) pojavljuje kao okrivljeni ili svedok.

„Uzimajući u obzir navode predmetnog predloga VJT Zaječar, kao i dostavljene priloge, utvrđeno je da su svi nosioci javnotužilačke funkcije u tom

tužilaštvu preduzeli radnje u predmetu u kojem je sada pokojni Dalibor Dragijević imao svojstvo okrivljenog, zbog čega, prema tački. 4. stav 3. Metodologija, postoje realni razlozi zbog kojih VJT u Zaječaru nije mogao da sprovede istragu na način propisan tom Metodologijom kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je Dalibor preminuo“, navodi se.

Izvor: N1

Reklame