Foto: Pixabay - NeuPaddy / Glas Zaječara / ilustracija

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne spalјuju nisko rastinje na otvorenim prostorima zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote i zdravlјe drugih lјudi, da nanese štetu životnoj sredini ili drugu materijalnu štetu.

Tokom prošle godine, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je ukupno 27.333 vanredna događaja, od kojih su 21.323 bili požari. Od tog broja, 12.104 požara nastao je na otvorenom prostoru i oni čine polovinu svih požara koji se evidentiraju u toku godine.

Karakteristika požara na otvorenom prostoru je da se brzo šire i zahvataju velike površine, predstavlјaju veliku pretnju za živote i zdravlјe lјudi i prouzrokuju velike štete na materijalnim i kulturnim dobrima, kao i na životnoj sredini. Ovakvi požari, ukoliko se dogode u blizini saobraćajnica, mogu uticati na bezbedno odvijanje saobraćaja i nastanak saobraćajnih nezgoda.

Prošle godine je u požarima na otvorenom prostoru život izgubilo pet osoba, 10 osoba je povređeno, a u toku akcije gašenja povređeno je pet pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Od početka godine evidentirano je 6.933 požara od kojih je 3.696 požara nastalo na otvorenom prostoru. U ovim požarima su život izgubile dve osobe, a devet je zadobilo povrede.

Podsećamo, Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spalјivanje ostataka strnih useva, spalјivanje smeća na otvorenom prostoru i spalјivanje bilјnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara, kao i obaveza lica koje je izazvalo požar da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja.

Takođe, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Reklame