Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U zaječarskom teatru  danas je održana pres – konferencija na kojoj je najviše reči  bilo o početku rada na predstavi Antigona, koja će biti koprodukcija Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. Direktor zaječarskog pozorišta  Vladimir Đuričić podsetio je na Protokol  o dugoročnoj saradnji  dva pozorišta potpisan pre godinu dana na Zoranovim danima, čiji je  rezultat  uspešna koprodukcija  zaječarskog i prištinskog pozoirišta i Dunavfesta  „Žene iz Troje“ koja se okitila brojnim  priznanjima na prestižnim festivalima u Srbiji. Ova predstava otvoriće 29. Festival „Dani Zorana Radmilovića“. 

„Što se komada „Anigona“ tiče ova predstava će se uskoro raditi punim tempom i u njoj će učestvovati petoro zaječarskih glumaca i to ne u sporednim ulogama, već će za glavne uloge biti alternacije zaječarskih i prištinskih glumaca . Nadamo se da će i ova predstava biti pun pogodak naših pozorišta“, istakao je Đuričić.

Direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić je naglasio da je pozorište na čijem je čelu imalo brojne koprodukcije u predhodne dve godine , ali je saradnja  sa zaječarskim pozorištem najuspešnija. Predstava „Žene iz Troje“ najuspešnija je i umetnički i komercijalno i festivalski , tako da su dvojica direktora sa radošću rešila da nastave uspešnu saradnju.

„Verujem da će Antigona biti jako uspešna, dobra predstava kojom će se ponositi i prištinsko i zaječarsko pozorište.Na ovaj način mi nastavljamo u najboljerm smislu da razvijamo saradnju  u okviru naših finansijskih , stvaralačkih i drugih kapaciteta koje posedujemo, kako bismo napravili  najbolje što možemo“, istakao je Radonjić

Reditelj predstave Nenad Todorović je rekao  da je rad na predstavi počeo i da je  na probama čitano nekoliko „Antigona „: Sofoklova, Žana Anuja, Bertolda Brehta  i na kraju Janoša Glavackog. Kroz neku vrstu radioničarsko- dramaturškog procesa kroz koji su prošli shvatili su da je čitava plejada komada različito tumačila istu antičku temu koja je jedan od nekoliko stubova evropske kulture.

„Antiratni motiv je jedan deo predstave, a drugi žena koja se buni u društvu ekstremnog muškog koncepta vladavine zakona i onoga što je božansko kao mera, što je za Antigonu najvažnije. Mi ćemo probati da kabaretskim tumačenjem nečega što je tradicionalno i sveto, a to je tragičko biće, suprotstavimo pijedestalu savremenog građanina, a to je robovanje društvu u kome živimo. U toj proceduri doći ćemo do toga da vidimo Antigonu kao heroinu u društvu u kome je sve postalo cirkuzantsko“, kaže reditelj  Nenad Todorović koji dodaje da je osnovna ideja predstave vezana za Brehta koji iz mitološke sfere komad prebacuje na teren političkog i kritikuje kapitalizam.

Što se „Dana Zorana Radmilovića“ tiče, direktor zaječarskog teatra je naglasio da za sada nema naznaka da će festival biti otkazan.

„Mi smo ga pripremili od 16. do 23. oktobra i nadamo se da će festivala biti s obzirom na to da je već održano Sterijino pozorje, da se održava festival u Šapcu. Na našem festivalu biće izvedeno 8 predstava u glavnom programu i dve u pratećem. Na Festivalu malih pozorišnih formi , koji je festival u festivalu, učestvuje  5 divnih predstava, koje nisu samo monodrame. Ono što nas posebno raduje su promocije knjiga, izložba slika sestričine Zorana Radmilovića, Selene Vicković, predfestivalsko veče gde će se Adam Puslojić predstaviti kao književnika. U programu „Pesnici Zoranu Radmiloviću“ ispred nejgovog spomenika,  glavna reć će biti data Banetu Milanoviću,značajnom srpskom pesniku. S obzirom da ove godine nismo bili u mogućnosti da organizujemo Antika fest, manji deo festivala biće izveden na Zoranovim danima – biće postavljena izložba slika sa ranijih festivala „Antika fest“, organizovaće se okrugli sto, a Zoranove dane, kako je već rečeno otvoriće „Žene iz Troje“ čija je zaječarska premijera bila na prošlogodišnjem „Antika festu“, rekao je Đuričić.