Foto: Pozorište zoran radmilović
Reklame

Ansambl zaječarskog pozorišta gostuje večeras u Nišu, gde će na sceni Narodnog pozorišta odigrati nišku premijeru predstave „Emilija Galoti“ Gotholda Efraima Lesinga, u režiji Tare Manić. Zaječarska premijera ove odlične predstave otvoriće 16. oktobra 30. Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

Dramaturška obrada teksta Vuk Bošković, kostimografkinja i scenografkinja Selena Orb, autorka video materijala, fotografija i plakata je Marijana Janković, a dizajn animaciju potpisuje Milica Milosavljević.

Igraju zaječarski glumci: Jelena Rajić, Miloš Tanasković, Miloš Đuričić, Predrag Grbić, Nataša Petrović ,Ana Bretšnajder i Branislav Mijatović.

Dramaturg ovog komada Vuk Bošković ističe:

„U srcu ovog eksperimenta, baziranog na Lesingovom iskustvu prvog dramaturga u istoriji pozorišta, nalazi se Emilija Galoti. Junakinja koja ne samo da veruje, nego je otelotvorenje svih vrednosti sveta koji umire. Ona, takva, gotovo nestvarna, mora da nađe svoje mesto u svetu koji postaje sušta suprotnost onoga što je poznavala ceo svoj život. Taj sudar starog i novog, prikazan kroz prizmu ove mlade žene, stvoriće lomove, stvoriće sukobe, i konačno, stvoriće žrtve. A tadinamika je nešto što ide sa našom civilizacijom u prethodnih nekoliko vekova. Zbog toga je Emilija Galoti relevantna i zbog toga smo odlučili da je postavimo“.