Foto: Glas Zaječara

Dom kulture, škola, kao i prostorije mesne zajednice u Trnavcu nalaze se u katastrofalnom stanju. Poslednja svadba u Domu kulture je bila pre više od pet godina, prostorije mesne zajednice se urušavaju, dok škola takođe propada.

Trnavac je selo koje je ostalo bez sređivanja Dom kulture, u vremenu kada je prioritet tadašnje vlasti bilo sređivanje istih.

Prema rečima predsednika mesne zajednice Trnavac, Stanislava Đorića, nije mu jasno zašto Dom kulture u Trnavcu nije sređen, a to je obećano, dok su u nekim selima iste veličine ili manja, domovi uređeni.

Stanislav Đorić predsednik MZ Trnavac

„Više od 15 godina nam obećavaju da će dom da se sredi. Rečeno nam je tada kada su se domovi sređivali u drugim selima, da će kasnije i kod nas, ali do danas, samo su ostala obećanja“.ističe Đorić.

Prema rečima Đorića, gradonačelnik Zaječara je kazao da ne želi da sredi Dom kulture, pošto ima malo stanovnika.

„Kazao nam je da naše selo ima malo stanovnika. Šta je sa Nikoličevom? Sa Vratarnicom? Šipikovo? Tamo ima dovoljno stanovnika? Ako već ne žele da nam naprave Dom kulture, neka nam naprave Kapelu“.kazao je Đorić.

Prema rečima Đorića poslednja svadba u selu bila je pre više od pet godina, dok novca za sređivanje kancelarija mesne zajednica nema.

„Poslednja svadba u selu je bila pre 6 godina, i čovek je o svom trošku sređivao salu da bi svadba bila održana. Što se tiče prostorija mesne zajednice rečeno nam je da novca nema. Pogledajte u kakvim uslovima penzionerima se isplaćuje penzije, gde se omladina okuplja, a sve je sklono padu“. istakao je Đorić.

Stanislav Đorić ima i primedbu na kvalitet ulične rasvete. Prema njegovim rečima dan posle postavljanja sijalice pregore.

„Rasveta je katastrofa. Kineske sijalice. Išao sam sa ljudima iz JKP „Timok održavanje“ kada su menjali sijalice. Sutra veče nijedna nije radila. Sve koje su zamenjene, sve su pregorele“. ističe Đorić.

Škola u Trnavcu je takođe u katastrofalnom stanju. Poput doma kulture, i u školi krov prokišnjava.

„I u školi je katastrofalno stanje. Krov prokišnjava. Zatim su postavili gipsane ploče, ali roditelji strahuju za bezbednost dece. Da li treba decu u školu da pošalju sa šlemovima na glavu“?

Prema rečima Đorića zbog takvog stanja u školi roditelji se odlučuju da decu upišu u susedno selo Vražogrnac. Škola je takođe u katastrofalnom stanju, i svega dva učenika trenutno pohađa nastavu. Učenici koriste trenutno nastavnički toalet, pošto školski predviđen za učenike ne radi.

Trnavac je selo u Zaječarskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 474 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 570 stanovnika).

Smešteno je 12 km severoistočno od grada Zaječara, na levoj obali Timoka, s obe strane puta i železničke pruge Zaječar-Negotin. U selu Trnavac danas živi oko 300 stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi preko 50 godina.

Ovo selo je 1948. godine imalo 863 stanovnika dok na popisu iz 2002. godine 479, što je za polovinu manje. Kao što smo već kazali, danas u ovom selu živi oko 300 meštana.

Reklame