Zaječarski planinari, članovi niškog Planinarskog društva „Preslap“, među planinarima i prijateljima poznatiji su po svom neobičnom nadimku „Ajduci“.

Zaječarski „Ajduci“ rešili su da prvomajske praznike provedu sa svojim prijateljima u jednom od najlepših izletišta u Zaječaru, klisuri Vlaški Do, koja se nalazi na svega par kilometara od centra grada.

Iako je među avanturistima nadaleko čuvena po svojoj raskošnoj lepoti, klisura u svojim nedrima krije i prelepu šumsku crkvu posvećenu Svetom Jovanu, kao i prvu stanicu čuvene Belgijske pruge.

Uz tradicionalnu logorsku vatru i roštilj raspredale su se priče o raskošnoj prirodi, crkvi, istoriji belgijske pruge, ali i priče o lovcima na blago, koji opsedaju ovu klisuru, kao i o brojnim navodnim zamkama i tajnim znacima koji skrivaju veliko, po nekima još uvek nepronađeno blago. Nezaobilazna je bila i priča o „strelama Kralja Milutina“, ali i o škorpijama i drugim vrstama koje naseljavaju ovaj komadić raja na Zemlji.

Da prvomajski praznici mogu predstavljati praznik koji slavi lepotu prirode i ljubav prema bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, dokazao je ovaj veseli skup, koji je okupio sve generacije – od 7 do 77!

Sve u svemu – dan za pamćenje, proveden u prirodi, uz smeh, pesmu i igru!