Reklame

Pokret #1od5miliona zahteva odlaganje odnosno spajanje referenduma sa parlamentarnim i predsedničkim izborima usled niza nepravilnosti i ilegalnosti koji su se pojavile kao prepreka za održavanje referenduma 16. janara, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Oni navode sledeće:

-Ambasade i konzulati nisu na vreme obavestili naše građane u inostranstvu o glasanju čime oni nisu mogli na vreme da se prijave za glasanje i time im je onemogućeno glasanje na referendumu.

-Narod na Kosovu i Metohiji nije dobio mogućnost izlaska na referendum čime referendum nije obuhvatio celu teritoriju Republike Srbije i jasno diskriminiše naše građane.

-Svega šest dana pred referendum, još uvek nismo videli ozbiljnu diskusiju i raspravu na temu Ustavnih promena što je direktno dovelo do nepostojanja referendumske atmosfere.

-Veliki porast broja zaraženih usled pandemije koronavirusa COVID19 predstavlja ozbiljnu opasnost po pogoršanje zdravstvene situacije izlaskom na birališta na dan referenduma.

-Neadekvatna zastupljenost vlasti i opozicije u medijima sa nacionalnom frekvencijom, ali i struke, pred referendum dovela je do toga da se razlozi za sam izlazak na referendum ne čuju. Bili oni za ili protiv.

„Zbog svega navedenog zahtevamo odlaganje referenduma za promenu Ustava tačnije dela Ustava o sudstvu za 3. april kada su raspisani i predsednički, parlamentarni i lokalni izbori“.navode oni.

Ovim će građani na birališta izaći samo jedanput, a sam proces sprovođenja izbora i referenduma će biti jeftiniji i efikasniji.

„Ukoliko ovaj zahtev ne bude prihvaćen pozivamo narod da izađe 16og aprila na referendum i zaokruži NE, jer su sve gore navedene stavke zapravo poziv ljudima da izađu i zaokruže ne“.- navodi se u saopštenju.