Prinudni usporivači brzine u neposrednoj blizini škola predstavljaju neophodnost, jer samo jedan momenat nepažnje može biti fatalan. Usporivači u blizni Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ potpuno su razoreni.

Samo jedan momenat nepažnje dovoljan je da se razigrana dečija igra pretvori u tragediju.

Upravo iz ovog razloga u blizini škola propisano je ograničenje brzine vozila, a kao dodatna mera obezbeđenja postavljaju se prinudni usporivači brzine – tkz. „ležeći policajci“.

U neposrednoj blizini osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ u prethodnom periodu bili su postavljeni usporivači brzine, sačinjeni od gumenih kalota.

Jedna po jedna „kalota“ odvajala se od površine, sve dok „ležeći policajci“ nisu u potpunosti izgubili svoju svrhu.

Ovo je trenutno stanje jednog od usporivača u ulici Cara Dušana.

Iako deo učenika ove škole nastavu trenutno ne pohađa u ovom objektu zbog nedovršenih građevinskih radova, ipak jedan deo đaka je tu i stalno je izložen opasnosti.

Ukoliko ne postoje raspoloživa sredstva da se postave savremeni sistemi usporivača, svakako je moguće da se barem privremeno postave usporivači na način na koji su se nekada i postavljali.

Očigledno je da je u pitanju nemar, jer usporivači nisu uništeni za par dana, te se postavlja pitanje zašto niko još uvek nije pridao značaja ovom bitnom problemu koji bezbednost đaka dovodi pod znak pitanja.

 

Reklame