Foto: Glas Zaječara Irena Živković

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) i predsednica Gradskog odbora te partije u Boru Irena Živković, izjavila je danas da Ministarstvo rudarstva i energetike treba transparenntno da odgovori na pitanje koliko tona koncentrata se dnevno izvozi iz Bora, koji tačno plemeniti metali su sadržani u tom koncentratu i da li je to u skladu sa svim zakonima i Ustavom.

Ona je u pisanoj izjavi ocenila da kompanija Zijin ne radi u zakonskim okvirima i dodala da vlast Ministarstvu i inspekciji ne dozvoljava slobodan rad.

„Znam da je eksploatacija rude neograničena i ubrzana, da iz Bora dnevno ode šest do osam kompozicija sa po 16 vagona koncentrata, a ne finalnog proizvoda i da nema poreza na ekstraprofit, što je protiv svakog interesa države“, rekla je Živković.

Po njenim rečima, poslednje analize Instituta za rudarstvo i metalurgiju pokazuju da je u februaru ove godine arsen imao i do 45 puta veću koncentraciju od prosečnih ciljanih godišnjih vrednosti i dodala da to loše utiče na zdravlje ljudi koji tu žive.

Izvor: Danas

Reklame