Foto: Uglješa Đuričković
Reklame

Pripadnici obezbeđenja, danas su sačekali odbornike na stepenicama pre početka 19. Sednice Skupštine grada. Odbornici opozicije negodovali su zbog toga i pitali koliko građane Zaječara to košta.

Niko nije dao zvanično objašnjenja zbog čega su oni tu stajali, ali se čulo da je razlog zato što je prošla sednica prekinuta ulaskom građana.

Takođe, od ove sednice uvedeno i akreditovanje novinara, što još jedna stvar koja ukazuje da su oni tu postavljeni da se ne ponovi prošla sednica.

Najviše pažnje ali i rasprave između odbornika vlasti i opozicije bilo je oko Predloga Odluke o četvrtoj izmeni budžeta za tekuću godinu, Predlogu Odluke o budžetu za narednu godinu, kao i davanju saglasnosti na nacrte i zaključenje akata za potrebe izgradnje solarne elektrane “Solarina”.

Odbornik opozicije Uglješa Đuričković predložio je da nezaposleni ne plaćaju prevoz u Zaječaru, ali su odbornici vladajuće većine to odbili.

Opozicioni odbornik, Miloš Stojadinović, upitao je zašto su pripadnici obezbeđenja danas stajali ispred skupštinske sale, i upitao predsednika Skupštine Stefana Zankova “čega se vi plašite”.

“Zbog čega ste doveli obezbeđenje? Da li je najavljena neka invazija na grad Zaječar, na Skupštinu? Čega se mi ovde plašimo? Da li se vi plašite odbornika opozicije pa ste ih doveli. Ova situacija je zaista loša. Zašto se budžet grada troši na obezbeđenje. Možda ima razlog ali mi ga trenutno ne vidimo”, kazao je on.

I odbornik Đuričković se osvrnuo na obezbeđenje koje je dočekalo odbornike na stepenicama Gradske uprave Zaječar.

“Građani moraju da znaju da se iz budžeta plaćaju ljudi za koje nisam siguran šta rade ispred skupštinske sale. To su pripadnici privatnog obezbeđenja gradonačelnika, koji “kukavički” danas nije smeo da dođe”, kazao je Đuričković.

I on je podsetio na dugogodišnja obećanja vlasti, koja se godinama ponavljaju, a ništa nije realizovano.

https://fb.watch/oD4S2jleGi/

“Nema realizacije projekata, pošto su svi pametni otišli iz grada. Sve ste ih oterali, pa sada nema ko da vodi grad”, istakao je on.

Odbornik Dejan Krstić kazao je da iz dana u dan gradska vlast ide iz katastrofe u katastrofu.

On se osvrnuo i na to da vlast već zatvara apoteke i ambulante po selima, a pri tom gradi Park imperatora.

“Umesto da čuvate Romulijanu, koja se urušava, vi pravite kič – Park imperatora. Ovo je katastrofa”, poručio je on.

O izgradnji solarne elektrane govorila je opoziciona odbornica Aleksandra Stojanović, koja je okrenula broj pomenute firme, ali broj koji je upisan nije bio validan.

Odbornik Stojadinović takođe je govorio o izgradnji elektrane Solarina.

“Kao što smo čuli broj nije važeći. Videli smo već kakvi se projekti kod nas rade, od rasvete do igre na vodi. Sve je to neki vid pljačke koji je centralizovan sa neke druge strane. Solarina je u of šor zoni, u Luksemburgu. Vama iz SNS smetaju mediji iz Luksemburga ali vam ne smeta firma iz iste države kada dolaze da rade kod nas”,objašnjava Stojadinović.

On kaže da kada se malo “zagrebe” dolazi se do zakonskog zatupnika.

“Zastupnik je osoba koja je do kraja 2022. godine bila sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike. Zakonski zastupnik Solarine se u ministarstvu bavila obnovljivim izvorima energije. To ništa ne bi bilo čudno da je CVP, nije predstavio kao osobu glavnu za dobijanje dozvole u Srbiji. Sada zamislite. Krajem 2022. godine neko ko je bio sekretar Ministarstva energetike u Srbiji dobija od strane firme mesto za ugovaranje i dobijanja dozvola u Srbiji”, objašnjava odbornik opozicije i dodaje:

“Agencija za sprečavanje korupcije kaže odredbama člana 55, stav 1, zakonom je propisano da lice kome prestane javna funkcija, dve godine po prestanku funkcije, ne može bez saglasnosti Agencije da zasnuje radni odnos odnosno poslovnu saradnju sa preduzećem, firmom koja ima poslovni odnos sa organom javne vlasti u kojima je javni funkcioner vršio javnu funkciju. Ko izdaje dozvole za elektrane? Pa ministarstvo rudarstva i energetike. Ovo je jasno kao dan da se radi o korupciji”, poručio je Stojadinović.

Reklame