Reklame

Najpopularniji srpski proizvodi često su jeftiniji u komšiluku nego kod nas.

„Plazma“, „Moja kravica“, „Dijamant“ ulje, „Smoki“, „Eurokrem“, česti su brendovi na rafovima u Crnoj Gori i Bosni, a neke razlike u cenama su frapantne. Primera radi, pola kilograma čuvenog „Eurokrema“ Srbi plaćaju 450 dinara, u Bosni je on 385, a u Crnoj Gori 300. Glavni krivac staje u jednu reč – marže, prenosi Nova.rs.

Kako bi proverili da li su srpski proizvodi zaista jeftiniji u inostranstvu nego kod nas, upoređene su cene čuvenih brendova ulja, mleka, slatkiša i flipsa u našim i prodavnicama u Crnoj Gori i BiH:

Ulje

Ulje „Dijamant“ u Srbiji plaćamo 220 dinara po litru, jer je to maksimalna cena koju je odredila Vlada Srbije.

U Crnoj Gori on je tek sedam dinara skuplji, a u BiH – jeftiniji. Tako “komšije” plaćaju litar ulja iz Srbije 3,4 konvertibilne marke, odnosno oko 204 dinara.

Mleko

Litar dugotrajnog mleka „Moja kravica“, bez obzira na to što je proizvedeno u Srbiji, košta u proseku 150 dinara.

S druge strane, u Crnoj Gori je isti proizvod drastično jeftiniji. Tako komšije iz Crne Gore isto mleko plaćaju 0,99 evra, odnosno oko 116 dinara. U Bosni je, ipak koji dinar skuplje – oni plaćaju litar sprskog mleka 2,65 konvertibilnih maraka, odnosno 159 dinara.

Slatkiši

Poznati keks Plazma, koji je omiljen i u regionu, domaći kupci plaćaju oko 140 dinara. U Crnoj Gori ovaj keks je skuplji, pa košta 1,39 evra, odnosno 163 dinara, i to za 150 grama proizvoda. S druge strane, u BiH je cena ista kao i kod nas.

Kada je u pitanju poznati mleveni keks, pakovanje od 300 grama Srbe košta, u proseku, 250 dinara i to je povoljnije nego u regionu. Komšije u Crnoj Gori moraju da izdvoje više – 2,49 evra, što je 292 dinara. Situacija je ista i u BiH. Tamo je ovaj proizvod takođe skuplji engo kod nas, a košta 4,6 maraka, odnosno oko 275 dinara.

Još jedan proizvod koji se izvozi u države regiona je Eurokrem. Za pakovanje od pola kilograma, Srbi plaćaju oko 450 dinara. Međutim, identičan proizvod je u Crnoj Gori drastično jeftiniji, pa košta 2,55 evra, što je oko 300 dinara. Isti namaz jeftiniji je i u Bosni, gde košta 6,45 konvertibilnih maraka, odnosno oko 385 dinara.

Smoki od kikirikija u pakovanju od 50 grama, srpske potrošače košta oko 45 dinara. U Crnoj Gori i Bosni, doduše, ne postoji ova gramaža, već se isti proizvod prodaje u pakovanju od 40 grama. Tako u Crnoj Gori ovaj srpski proizvod košta 47 dinara za nešto manju količinu. U BiH, 40 grama košta pola marke, odnosno 30 dinara, što je svakako jeftinije nego u Srbiji.

Zbog čega je u regionu jeftinije?

Ekonomisti objašnjavaju da ima mnogo faktora koji utiču na to da su cene srpskih proizvoda niže u regionu nego kod nas.

Kada su u pitanju veliki, poznati brendovi, premije za proizvođače su visoke. Naravno, ulogu igraju i marže, odnosno zarade prodavaca kao poslenjih karika u lancu snabdevanja. Marže u Srbiji se čuvaju kao “poslovna tajna”, ali je jasno da su one često previsoke.

Izvor: N1

Reklame