Centar za socijalni rad u Zaječaru, foto: zajecar.info

Zaštitnik gradjana je utvrdio, u postupku pokrenutom posle saznanja iz medija o seksualnom zlostavljanju deteta iz Zaječara, da je tek nakon nadzora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zaječarski Centar za socijalni rad reagovao izmeštanjem deteta u hraniteljsku porodicu, zbog čega su protiv stručnih radnika sprovedeni disciplinski postupci, saopšteno je danas. – prenosi „Beta“

 

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika gradjana, iz dokumentacije o nadzoru, koju je resorno ministarstvo dostavilo Zaštitniku gradjana, proizilazi da nadležni Centar tokom postupka procene slučaja po prijavi Policijske uprave Zaječar iz 2019. godine, koja sadrži ozbiljne navode koji ukazuju na grubo zanemarivanje maloletnog deteta, nije postupio u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i standardima stručnog rada.

„Zaštitniku gradjana je dostavljena dokumentacija koja pokazuje da je resorno ministarstvo tokom nadzora nad radom zaječarskog Centra utvrdilo da taj organ starateljstva nije sproveo sveobuhvatnu procenu slučaja i svih segmenata koji su od značaja za razvoj deteta, odnosno nije proveravao navode iz pritužbe policije na adekvatan i pouzdan način“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, tek u postupku nadzora nadležnog ministarstva je utvrdjeno da su ispunjeni zakonski uslovi za hitno izdvajanje deteta iz porodice roditelja i pokrenut postupak postavljanja privremenog staratelja detetu, nakon čega je ono smešteno u hraniteljsku porodicu.

„Ministarstvo je zatim zaječarskom Centru naložilo da utvrdi odgovornost stručnih radnika, kojima je posle sprovedenog postupka izrečena mera opomene sa najavom otkaza ugovora o radu, kao i da obezbedi da stručni radnici Centra pohadjaju adekvatne obuke iz oblasti zaštite dece od zlostavljanja i zanemarivanja“, utvrdio je Zaštitnik građana.

Izvor:Beta

Reklame