Foto: Glas Zaječara Zoran Pašalić
Reklame

Zaštitnik građana je pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih državnih organa na osnovu informacija iz medija da je dvogodišnja devojčica iz sela u okolini Zaječara preminula nakon što ju je pretukao vanbračni suprug njene majke.

Centar za socijalni rad Zaječar u roku od 15 dana treba da obavesti Zaštitnika građana da li je i pre tragičnog događaja u porodici preminule devojčice bilo prijava ili saznanja za nasilje u porodici ili da je majka zanemarivala dete, kao i o svim činjenicama i okolnostima ovog slučaja.

Takođe, Zaštitnik građana, kao nezavisni državni organ, je zatražio od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da obavi nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Zaječar i da ga u roku od 15 dana obavesti da li je bilo propusta u radu tog centra u postupcima koji se odnose na porodicu devojčice.

Posebno, kako je navedeno, kada je u pitanju postupanje organa starateljstva u zaštiti deteta od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Zaštitnik građana je od Zdravstvenog centra u Zaječaru zatražio da ga u roku od 15 dana obavesti da li su kod devojčice od strane zdravstvenih radnika centra, koji su do sada pružali zdravstvenu zaštitu devojčici, uočavani ili prijavljivani znaci nasilja ili znaci roditeljskog zanemarivanja kada je u pitanju zdravstveni status deteta.

Potrebno je i da ga Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obavesti da li su i pre tragičnog događaja nadležni organi MUP-a imali saznanja ili dobijali prijave za nasilje ili zanemarivanje deteta u porodici u kojoj je živela devojčica, kao i o svim preduzetim aktivnostima policije nakon tragičnog događaja.

Izvor: Beta

Reklame