Potekla voda na novoj česmi, foto: Glas Zaječara

Predstavnici „ZAokreta019“ navode u saopštenju da nedeljama unazad su svedoci polemike oko cene vode koju JKP „Vodovod“ naplaćuje „Delta Agrar“- u za navodnjavanje njihovih poseda. Prema njihovim rečima očigledno je da se radi o povlašćenom položaju u koji su „Delta Agrar“ stavili predstavnici vlasti i JKP „Vodovod“ Zaječar i na taj način oštetili grad i građane za višemilionske iznose.

Iz ZAokret019 kažu da su podneli zahteve za pristup informacijama od javnog značaja JKP „Vodovodu“ u ime svih građana na teritoriji Zaječara.

„Želimo da otklonimo svaku sumnju da postoji opasnost od toga da Postrojenje za prerađivanje vode “Kraljevica“ – Fabrika vode izgubi dozvolu za rad, čime bi svi Zaječarci izgubili pijaću vodu. Želimo da proverimo da li je tačno da Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, koji vrši kontrolu svake godine u Fabrici vode i daje mišljenje i procenu na osnovu kojih se dobija dozvola za rad, već dve i po godine nije bio u fabrici vode te tako Fabrika vode nije dobila dozvolu za rad, a dužna je svake godine da je dobije kao i to da li je tačno da se između JKP „Vodovod“ Zaječar i ovog Instituta vodi sudski spor“.- kažu u saopštenju ZAokreta019.

Oni su istakli da kada JKP „Vodovod“ Zaječar u roku od 15 dana dostavi ove podatke, na šta ga Zakon obavezuje, znaće se da li postoji realna opasnost da Fabrika vode izgubi dozvolu, što dalje vodi do toga da će Fabrika vode moći da proizvodi samo tehničku vodu, jer dozvolu za pijaću neće imati, a to sve može dovesti do njenog zatvaranja, navode oni.

„O ovome i o mogućim „dogovorima“ i „kombinacijama“ ZAokret019 će obavestiti građane
što pre je moguće. Pijaća voda je zajedničko bogatstvo svih nas, i nećemo dozvoliti da je izgubimo“.kaže se na kraju saopštenja ZAokreta019.