Zaječarski planinar Žika Branković krenuo je danas na put, kako bi se pridružio ostalim članovima ekipe koja će učestvovati u desetodnevnom pohodu na Gran Paradizo i Mon Blan.

Uspon na Gran Paradizo ( 4061 m ), najviši vrh Italije, pripremnog je karaktera, a nakon njega je planiran i glavni uspon na Mon Blan ( 4807 m) najviši vrh zapadne Evrope.

Foto: Gran Paradizo –  www.m-klueber.de

Najviši vrh Alpa i najviši vrh zapadne Evrope nalazi se na granici između Italije i Francuske, i veoma je atraktivan za planinare iz svih krajeva sveta.

Foto: Mon Blan / autor: Tangopaso

Pohod će predvoditi vodič Zoran Pavlović Paća, iz PK „Predejane“,  jedan od najiskusnijih vodiča sa ovih prostora, koji je do sada predvodio brojne međunarodne ekspedicije sa uspehom.

Jedan od članova ekspedicije je i Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog kluba „Preslap“ iz Niša, koji predstavlja pokretačku silu kada je u pitanju razvoj i promocija planinarstva na jugu Srbije, ali i kada je u pitanju saradnja među polaninarskim društvima širom Srbije.

Iako vremenska prognoza trenutno nije ohrabrujuća, svi učesnici ekspedicije se nadaju da će im se na putu ka Mon Blanu pridružiti još jedna saputnica – sreća, ko ja po pravilu prati hrabre.

Foto: refugedugouter.ffcam.fr

Pre polaska na put Žika Branković dao je izjavu za naš portal o predstojećem pohodu:

Gran Paradizo i Mon Blan nisu samo sneg, led i kamen,  već i dečački snovi i želje još iz vremena kada je Mon Blan zvanično bio najviši vrh Evrope. Magični Mon Blan sa svom svojom lepotom me zove, a ovakvi pozivi se ne odbijaju –  kao pesma sirena koju je bilo lako čuti i kojoj je teško odoleti.

Zadovoljstvo je moje što ću se ponovo sresti sa penjačima sa kojima sam prošle godine penjao Elbrus, sa penjačima sa kojima sam ove godine penjao Atlas i još niz najviših vrhova Balkana.

Ponovo ćemo se družiti i radovati uspesima i uživati u novim vidicima koji se obično završavaju željom da i dogodine zajednički nastavimo osvajanje novih planinskih vrhova. Sanjamo jedan zajednički san.

Zadovoljan sam da ću na ove vrhove ići kao predstavnik zaječarskih planinara – Planinarskog društva “Dragan Radosavljević” i “Ljuba Nešić”, i da ću poneti zastavu grada Zaječara, iako ljudi u gradskoj upravi, čini se, visokogorsko planinarenje ne priznaju kao sport. Učiniću sve, i pored najave lošeg vremena, da iznesem zastavu moga grada na najviši vrh Alpa.

Uspon na Mon Blan posvećujem mojoj porodici u znak zahvalnosti za podršku i razumevanje. Bez mojih najmilijih kao oslonca, ne bih mogao postići sve što jesam u proteklom periodu.

Ako sreća posluži planinare i sve bude po planu, uspon na Gran Paradizo biće izveden 13. jula, a uspon na Mon Blan planiran je za 17. jul.

Foto: refugedugouter.ffcam.fr