Foto: Fira.rs

Već danima zbog niskih temperatura, centralno grejanje uključeno je u nekoliko gradova u Srbiji. I ako je temperatura već danima u Zaječaru ispod 9 C°, toplana u Zaječaru ne radi. Danas su se oglasili iz JKSP „Zaječar“ i najavili da od utorka kreću  probe sistema, dok zvanična sezona grejanja počinje od 15. oktobra. Građani već danima negoduju jer nema grejanja.

Već nekoliko dana u gradu na Timoku, temperatura ne prelazi deseti podeljak na termometru, ali do danas, iz toplane u Zaječaru nisu se oglašavali povodom činjenice da su radijatori ostali hladni. Verovatno zbog pritiska građana preko društvenih mreža, oglasili su se nadležni iz JKSP „Zaječar“ saopštenjem.

„JKSP „Zaječar“ Zaječar će počev od utorka, 12.10.2021. godine započeti sa parcijalnim toplim probama toplotnih izvora i distributivnog sistema na teritoriji grada Zaječara. Zvanični početak grejne sezone je 15. oktobar 2021. godine. Tople probe podrazumevaju proveru rada toplotnih izvora, proveru toplovoda, toplotnih podstanica i unutrašnjih instalacija objekata. Ove probe imaju za cilj da se na najkvalitetniji mogući način izvrši provera celokupnog sistema i otklone svi eventualni nedostaci pred predstojeću grejnu sezonu“.- navode iz JKSP „Zaječar“.

Međutim do građana stižu informacije da preduzeće JKSP „Zaječar“, nije spremno za novu grejnu sezona, a u prilog tome navode da su toplotne probe uvek počinjale, početkom oktobra, a ne par dana pre zvaničnog početka.

 

U službenom glasniku iz 2015. godine, u članu 40. navodi se sledeće:

Tim povodom kontaktirali smo advokata Predraga Stankovića, koji je kazao sleće:

„Uslovi i način obavljanja delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom na teritoriji grada Zaječara regulisani su Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom („Sl. list grada Zaječara“, br. 47/2015 i 7/2017 – dr. odluka). U članu 40. st. 2. iste Odluke predviđeno je da izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane kada Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu nižu od 12° Celzijusa uzastopno 3 dana. S obzirom da na osnovu izveštaja RHZ u prethodnom periodu proizilazi da je dnevna temperatura u Zaječaru bila ispod 12 stepeni, to znači da javno preduzeće koje obavlja delatnost grejanja na teritoriji grada nije ispunilo svoje ugovorne obaveze. Iz toga proizilazi da bi svi građani koji imaju zaključene ugovore o isporuci toplotne energije, a koji su u ovim hladnim oktobarskim danima i pored toga što redovno izmiruju svoje mesečne račune imali dodatne troškove (npr. utrošenu električnu energiju), imali pravo da od JKSP „Zaječar“ zahtevaju umanjenje iznosa mesečnog računa za oktobar, ili u konačnom, da zahtevaju naknadu štete u parničnom postupku pred sudom“.kaže Stanković.

Evo kakvo nas vreme očekuje u narednim danima:

Građani Zaječara sa pravom se pitaju, zašto plaćaju grejanje tokom cele godine, a onda kada temperatura pređe zakonski minimum, u većini gradova u Srbiji, oni spokojno sede u svojim sobama, a Zaječarci i Zaječarke, dane i večeri provode u hladnim prostorijama, ili uz novo grejno telo, za koje će platiti struju, iako su su svoje račune redovno izmirili. Ostaje i pitanje, da li je JKSP „Zaječar“, nespremno dočekalo početak nove sezone, ili novo rukovodstvo nije doraslo, ovom poslu, kao što je daljinsko grejanje.

Redakcija portala Glas Zaječara putem mail kontaktirala je preduzeće JKSP „Zaječar“ u vezi grejanja, ali do zaključenja teksta, i ako smo insistirali da dobijemo brz odgovor, odgovora nije bilo.

Reklame