Foto: Dragiša Lazarević
Reklame

Danas je putem društvene mreže fejsbuk više građana negodovalo zbog paljenja trave i granja koje je sprovelo JKP „Timok održavanje“ na ski stazi na Kraljevici. Direktor pomenutog preduzeća nije odgovarao na naše pozive. Zagađenje vazduha i emitovanje veće količine ugljen dioksida koji je u najvećoj meri uzročnik efekta staklene bašte utiče na klimatske promene, zbog kojih su sve češće ekstremne vremenske nepogode, koje nepovoljno utiču na poljoprivrednu delatnost.

Danas su na društvenoj mreži fejsbuk osvanule fotografije sa ski staze, kako su radnici JKP „Timok održavanja“ palili grane i travu sa staze.

Foto: Screenshot fb dragiša lazarević

Dragiša Lazarević, kazao je putem društvene mreže fejsbuk da je protiv ovakvog skrnavljenja prirode i da su javne paljevine zakonom zabranjene, i čemu služe komunalni policajci.

„ČEMU SLUŽI KOMUNALNA POLICIJA!!! Kraljevica. Slikano 27.10.2020g na dan kada se održava javna tribina na temu, Kakvu Kraljevicu želimo? Pokret obnove Kraljevine Srbije je protiv ovakvog skrnavljenja prirode i ekologije, a javne paljevine su i zakonom zabranjene“.- napisao je on.

Zakon o zaštiti od požara kaže sledeće:

  • Zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.
  • Lice koje je radnjama iz stava 1. ovog člana izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom.

Redakcija portala Glas Zaječara kontaktirala je komunalnu policiju iz koje nam je rečeno da je Vatrogasna brigada obaveštena i da asistiraju da se vatra ne proširi. Iz Vatrogasne brigade su nam kazali da nije bilo dojave i nije bilo potrebe za intervencijom. To znači da vatrogasce niko nije obavestio o paljenju, i da nisu bili na pomenutoj lokaciji.

Tokom dana više puta smo kontaktirali direktora JKP „Timok održavanje“ ali do zaključenja teksta on nije odgovarao na naše pozive.