Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da gradjani u Srbiji „smatraju da je normalno da imaju struju, da imaju nisku cenu struje, a ne tržišnu i ne onu koju plaćaju u Evropi“, ali da je to postignuto zato što se država spremila, predvidjajući i težu situaciju nego što je sada.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, povodom regionalne konferencije „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“, rekao i da je „neverovatno koliku smo potrošnju struje juče imali, kada je potrošeno 11 miliona kubnih metara gasa na temperaturi od 15 stepeni“.

Po njegovim rečima, zbog toga je juče iz skladišta u Madjarskoj povučeno 2,6 miliona kubnih metara gasa.

Vučić je kazao da su ljudi u Srbiji navikli da „imaju pretople stanove i da hodaju u majicama i gaćama, i da niko džemper neće da obuče na 22, 23 i 25 stepeni“, a ne po 20 stepeni kako je u stanovima u zemljama Evropske unije.

„Gas ide preko 1.000 dolara, 1.500 sa transportnim troškovima, pa vi izračunajte koliko trošite. Tri miliona dnevno, evra ne dinara, to sve mora država da plati jer narod ne plaća“, kazao je Vučić.

Rekao je da „stvari nisu lake ali mi smo sve predvideli i teže i više cene i spremni smo“, a u vezi s energetikom je Srbija od Norvežana „dobila sve crno na belo“. Vučić nije precizirao projekte za koje će Srbija tražiti podršku te zemlje.

Izvor: Beta

Reklame