Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas
Reklame

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija trenutno ima velike probleme sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe građana. On je najavio zabranu izvoza dizela, kako bi ga bilo dovoljno za naše građane.

Vučić je ukazao da Srbija nema ni malo domaće nafte i podsetio da NIS nije u većinskom vlasništvu države.

„U potpunosti zavisimo od uvoza. Dodatni problem je što Srbija gotovo 100 odsto onoga što prerađuje u benzin i dizel prerađuje u rafineriji u Pančevu, ali šaljemo Bosni i Hercegovini oko 30.000 tona, za Republiku Srpsku oko 22.000 tona. Šaljemo i u Bugarsku i u Rumuniju“, kazao je on prilikom obilaska sela Radaljevo kod Ivanjice.

Prema njegovim rečima, zato će država na sedam dana zaustavili izvoz dizela da bi ga bilo za ljude u Srbiji.

„Gledamo da se ne povećava cena da bi smo štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali stvarno to ne zavisi od nas“, rekao je on.

Vučić je naveo da Srbija prati dva nivoa cene nafte, jedan sirove BRENT nafte, gde je cena snižena sa 113 na 104 dolara po barelu, dodavši da više prati kotacijsku cenu, po kojima kompanije prodaju naftu na Mediteranu.

„Imamo tu puno problema, jer ako ne dopustite višu cenu nećete imati dizel i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, neće biti poskupljenja goriva ukoliko ne bude povećana cena sirova nafte, pa neće moći da raste ni kotacijska cena, ističući da to ne zavisi od Srbije.

Podsetio je i da cena gasa danas iznosi 1.730 dolara za 1.000 kubika gasa na TTF berzi, što košta više od 2.100 dolara kada se uračuna plaćanje posrednika i transporta.

Vučić je naveo i da je cena struje sada na berzi 360 evra po megavatu, a da je domaćinstva u Srbiji plaćaju oko 41 evro, a industrija 75 evro po megavetu, „što mnogo niže od tržišne cene i ubedljivo nanjniže u Evropi“.

„Mi i dalje nismo povećali cenu gasa, koja je nerealno niska i za preduzeća i za domaćinstva. Svaki dan koji prođe u ovoj drugoj polovini godine, a da nemamo havarije i isključenja struje, gasa, spaseni smo“, kazao je predsednik Srbije.

Ponovio je i da država preduzima sve kako bi predstojeća zima, po pitanju snabdevenosti energentima, prošla bez velikih problema.

Izvor: N1

Reklame