Aleksandar Vučić, foto: TV Prva/Danas
Reklame

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ni sa kim ne sukobljava ali da ne može da dozvoli da neko špijunira njene oružane snage.

Vučić je povodom jučerašnjeg obaranja drona iznad vojnih objekata u blizini Raške rekao da to nije prvi put da su iznad kasarni Vojske Srbije (VS) primećene takve letelice.

„Primećivali smo ih danima ranije i onda smo ih upozorili. Takva vrsta izvidjanja i nedozvoljenog obaveštajnog rada predstavlja svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju“, rekao je Vučić novinarima na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, gde je održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije u okviru združene vežbe „Manevri 2022“.

Ocenio je da se povodom tog incidenta „odmah vidi združena delatnost protiv Srbije“.

„Ne bih je nazvao neprijateljskom zbog različitih konotacija u kojima će se pojaviti politički akteri u zemlji i regionu koji će s jedne strane krenuti sa sprdnjom zašto bi neko koristio dronove pored satelita a s druge strane, upitaće s kim se to sukobljavamo. Ni sa kim se ne sukobljavamo, ali da li hoćete da nam neko špijunira vojsku, da na teritoriji centralne Srbije ulazi u svaki hangar i prebrojava koliko metaka, granata imamo“, rekao je Vučić.

On je kazao da se „radi na tome“ da se utvrdi ko je poslao dron koji je oboren iznad Raške.

„Oni koriste komercijalne dronove misleći da se tako neće ustanoviti ko je vlasnik i počinilac protivpravnih radnji. Sve drugo bi lako ustanovili na osnovu vojnih elemenata kome to pripada. Mislim da ceo svet zna ko je šta obavio u Baltičkom moru povodom Severnog toka pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se malo pravimo naivni“, rekao je Vučić.

Dodao je da su NATO Skajlark dronovi juče „ceo dan obigravali na Brnjaku i Jarinju“.

„Bili su na 200 do 500 metara udaljenosti od administrativne linije, NATO je tu poštovao sve procedure. Mi smo ih videli bez problema ali nemamo pravo da ih obaramo u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić: Da li je špijuniranje naše vojske priprema za svadbu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je danas tvrdnje da je iznad kasarne u Raškoj oboren dron za snimanje svadbi i upitao da li je špijuniranje nečijeg naoružanja i vojnih objekata „priprema za svadbu“.

„Po čijem zadatku vredjate ove ljude koji brane nebo Srbije? Da, oborili su dron. Trebalo je i više u danima pre toge, ali mi smo imali procedure da bi sprečili eventualne greške. Zato sam ja sada potpisao odluku i sada nema čekanja i gubljenja vremena“, rekao je Vučić novinarima na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Komentarišući tvrdnje bivšeg načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša da je opasnost od tog dogadjaja preuveličana, Vučić je rekao da je ponosan što je učestvovao u obaranju neprijateljskih izvidjačkih letelica a ne u uništavanju tenkova Vojske Srbije.

„Mi smo uveli u naoružanje 294 komada veće borbene tehnike a u naredne tri godine ćemo još 850 komada. Velika je razlika izmedju onih koji su gradili vojsku i onih koji su je po tudjem nalogu uništavali“, rekao je on.

Vučić nije želeo da komentariše tvrdnje hrvatskih medija i zvaničnika da je priča o dronu izmišljena i rekao da „nema problem sa tim“.

Govoreći o izjavi ministarke rudarstva i energetike Dubravke Djedović Negre da je zbog odlaganja početka grejne sezone ostvarena ušteda od 50 miliona evra, Vučić je rekao da je to mala ušteda.

„Mali je to novac, da se uštedi 50 miliona evra za 15 dana. Svakako je bolje da se uštedi. Ali čemu grejanje po ovakvom vremenu?“, rekao je Vučić i dodao da Srbija nema problema sa grejanjem jer ima dovoljno gasa.

Izvor: Beta

Reklame