Vanrdno obraćanje, foto: Glas Zaječara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da 50.000 gradjana danas bude vakcinisano protiv korona virusa.

Navodeći da je Srbija „ubedljivo“ prva u regionu po broju vakcinisanih na 100.000 stanovnika, Vučić je kazao da očekuje da već sutra Srbija pretekne Dansku i bude treća u Evropi po broju gradjana koji su primili vakcinu.

„Od članica EU biće samo Malta ispred nas, i na prvom mestu je Velika Britanija. U svetu smo na devetom mestu a u naredna dva ili tri dana možemo da budemo šesti ili sedmi. To govori da smo imali mudro vodjenu politiku ne samo u zdravstvenom sistemu“, kazao je predsednik Srbije za Prvu televiziju.

Naveo je da je država naručila skoro osam miliona vakcina protiv korona virusa ali i dodao da je problem što tih količina trenutno nema.

Ocenio je da je u toku „rat u pravom smislu reči“ za nabavku vakcina.

„Ne krijem da sam zabrinut, bio sam zabrinut i kada je pre pet ili šest meseci krenula priča o nabavci vakcina. Danas je teže nabaviti vakcinu nego nuklearno oružje“, kazao je Vučić za Prvu televiziju.

Obećao je da će naredne nedelje biti „malo popravljen“ saldo oko količine vakcina kojima Srbija raspolažem.

„Iz Kovaks programa smo dobili nula vakcina, kao i Crna Gora, Severna Makedonije. Iz Rusije nismo dobili gotovo ništa, oni imaju probleme u proizvodnji iako smo kod njih prvi prioritet a Madjari drugi. Razgovaramo i sa Astrazenekom, hoćemo tu vakcinu jer je odlična. Tražićemo i naći ćemo načina da dobijemo vakcine“, kazao je Vučić.

Naveo je i da će svi koji su primili prvu dozu, dobiti i drugu dozu iste vakcine.

Potvrdio je medijske navode da je kineska vakcina „ubedljivo najskuplja“ ali i dodao da je posle pisma koje je u oktobru uputio predsedniku Kine, Srbija dobila vakcinu iz te zemlje po „dramatično“ nižoj ceni iako nije želeo da kaže koja je cena u pitanju.

„Istražite i koliko je Srbija platila Fajzerovu vakcinu. Ne mogu da vam kažem ali ću samo reći da je to jeftinije nego svi ostali zajedno koji su naručivali po 500 miliona. Verujem da će cena vakcine ići na crnom tržištu i na 500 evra“, dodao je Vučić.

Vučić: Novi soj korona virusa stigao je u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je novi soj korona virusa stigao u Srbiju.

Vučić je za TV Prva rekao da mu je to jutros potvrdio ministar zdravlja Zlatibor Lončar i da je reč o putnici koja je stigla iz Londona sa negativnim PCR testom, ali je slučaj otkriven na vreme i izolovan.

Na pitanje kada će se vakcinisati, Vučić je rekao da još nije „doneo tu političku odluku“ jer smatra da nije toliko ugrožen da bi se morao vakcinisati medju prvima.

Kritikovao je neke funkcionere, mimo premijerke i ministara, koji su se kako je rekao „ugurali da se vakcinišu iako nisu u rizičnim grupama starih i bolesnih“.

Vučić je za sledeću nedelju najavio da će Srbiji biti isporučene nove količine vakcina, kao i da je problem što proizvodjači vakcina šalju duplo manje od naručenog.

Izvor: Beta