Image by Tumisu from Pixabay

Kontrola kovid propusnica počinje od subote, a od ponedeljka, 25. septembra počeće i kažnjavanje fizičkih i pravnih lica koja ne budu poštovala tu meru, saopštila je danas Vlada Srbije.

„U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, bilo reči o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba kao i o datumu početka primene ove mere.

„Cilj uvodjenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje gradjana. Stoga se vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda gradjani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana“, piše u saopštenju.

Na današnjoj sednici vlade doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja Digitalnog zelenog sertifikata i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i uradjenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

„Podsećamo još jednom da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

U Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina „Sinofarm“, ruska vakcina „Sputnjik V“ kao i vakcine proizvodjača „Fajzer“ i „Astra Zeneka“.

Izvor: Beta

Reklame