Foto: Pete Linforth sa Pixabay
Reklame

Svet je ušao u eru pandemija i potrebno je da se pripremimo za odbranu, rečeno je tokom Svetskog zdravstvenog samita u Rimu, javlja Radio-televizija Srbija (RTS).

Virusolozi upozoravaju da će virus korona postati endemičan, stalno prisutan na celoj planeti, koja će biti ugrožena zbog mnoštva virusa, a odbrana su vakcine i drugačiji način života.

Po završetku Svetskog zdravstvenog samita u Rimu, države učesnice potpisale su Rimsku deklaraciju, koja je objavljena na sajtovima Evropske komisije i Italijanskog zdravstvenog instituta.

Pred sam samit, 26 svetskih stručnjaka, sa Peterom Piotom na čelu, u ulozi specijalnog savetnika predsednice Van der Leyen, potpisalo je izveštaj.

Sa skupa je poručeno: “Nijedna zemlja se sama ne može izboriti s kovidom, moramo raditi zajedno, a pandemija se neće zaustaviti dok svi ne budu imali jednak pristup resursima.“

Naime, u ovom momentu, na planeti više od 1,6 miliona virusa kruži među pticama i sisarima, od kojih 700.000 može da pređe na čoveka. Do sada je kod čoveka identifikovano 250, dok ostali još nisu prešli „s jedne vrste na drugu“.

Virusolog Peter Piot, koji je izdvojio genom virusa ebole 1976. godine, objasnio je da su virusi spretni jer su u stalnoj potrazi za domaćinom, bilo da su to biljke, životinje ili ljudi, kako bi mogli da se razmnožavaju.

Piot, koji radi u Londonskoj školi za higijenu i tropske bolesti, smatra da kovid neće biti poslednja smrtonosna epidemija. „Živimo u eri pandemija i mislim da ćemo ih imati sve više, kažnjeni smo jer ne živimo u skladu s prirodom“, izjavio je na konferenciji za novinare.

Piot ukazuje na faktore širenja pandemija: krčenje šuma i ilegalnu trgovinu divljim životinjama. Šume pokrivaju trećinu zemaljske kugle, ali sve ih je manje, a umesto njih niču farme za odgajanje životinja i svega što donosi profit.

Ne sme se zaboraviti ni globalno zagrevanje, jer visoka temperatura donosi nove bolesti. Insekti poput komaraca i krpelja, koji su nosioci bolesti, šire se na veća i nova područja. Velike suše i poplave, takođe, donose velike promene.

Nove pandemije su Lajmova bolest koja se sve više širi u Severnoj Americi i Evropi, pa je Evropski centar za kontrolu bolesti lansirao program za ovu bolest koju prenose krpelji.

Velike i jake kiše pogoduju komarcima koji prenose denga groznicu. Prošle godine je više od tri miliona ljudi u Južnoj Americi obolelo od denga groznice.

Poznati italijanski virusolog iz bolnice „Sako“ u Milanu izjavio je da će nove velike epidemije izazvati multirezistentne klice, koje predstavljaju najveću pretnju u ovoj deceniji.

U izveštaju koji je potpisalo dvadeset šest stručnjaka iznose se mere koje je potrebno preduzeti ne samo da bi se stalo na kraj ovoj pandemiji već da bismo se pripremili za nove.

Smatraju da će koronavirus postati endemičan sa sezonskim žarištima zbog smanjenja prirodnog imuniteta, zbog nedovoljnog broja vakcina u svim delovima sveta i zbog novih varijanti na koje dosadašnje vakcine neće delovati.

Kaže i da će novi talas pogoditi naročito zemlje koje nemaju dovoljno vakcina.

Ističu da medicinska oprema treba da bude svima dostupna, pa i zemljama u razvoju, treba pratiti bolest, stručnjaci treba da razmenjuju podatke i treba zaposliti više lekara.

RTS podseća da su Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Švajcarska potpisale pre nekoliko dana ugovor na osnovu koga će ta zemlja biti domaćin Svetske banke virusa, laboratorije gde će se čuvati i proučavati osnovni patogeni agensi, uzročnici teških bolesti, uključujući i koronavirus, koji je izazvao svetsku pandemiju.

Izvor: Danas