Foto: Pozorište Zoran Radmilović
Reklame

Carska palata na listi svetske kulturne baštine „Feliks Romulijana“ kod Zaječara ugostila je sinoć multmedijalnu predstavu „Paklena komedija – ispovesti serijskog ubice“, u izvođenju Džona Malkoviča, orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orkestra, sa dirigentom Martinom Haselbekom i sopranima Čen Reiz i Suzan Langbain. Reditelj je Mihael Šturminger.

Predstava sa kojom je jedan od najslavnijih holivudskih glumaca današnjice, od premijere 2008. godine do sada, obišao pola planete, fascinirila je više hiljada posetilaca, koji su došli iz svih krajeva Srbije, kao i iz susednih zemalja, Bugarske i Rumunije.

Izvođenju spektakla prisustvovali su: šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikolo Bertolini, predstavnici ambasada SAD-a, Brazila, Slovačke, Japana i Severne Makedonije, srpska ministarka trgovine,turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i čelnici 14 lokalnih samouprava u Srbiji.

„Paklena komedija – ispovesti serijskog ubice“ je dramsko-muzički pozorišni spektakl zasnovan na istinitoj priči o serijskom ubici kojeg je društvo slavilo, iako je činio neverovatno okrutne stvari. Nikada nije odgovarao za svoje zločine. Ova priča postavlja pitanja o pravosudnom sistemu, rehabilitaciji i konceptu iskupljenja. U predstavi su izvodene arije iz dela Mocarta, Baha, Hajdna, Bokerinija, Betovena, Gluka i Vebera, kojima je zajednička tema patnja žena.

Organizatori događaja su Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, Narodni muzej, “Zaječar” i Art linka iz Beograda, uz generalno pokroviteljstvo Grada Zaječara i podršku projekta EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada a sprovodi GIZ. Sponzori događaja su Eliksir Fondacija, UNIKA i kompanija Cepter. Predstava je odigrana u okviru “Zaječarskog kulturnog leta na Romulijani” i “Art link festival”.

Spektaklu je doprineo i veličanstveni vatromet koji je priređen nakon predstave. Bilo je ovo još veče za pamćenje na “Srećnoj Romulijani”.

Reklame