Foto: Pixabay
Reklame

Ako se po jutru dan poznaje, nas očekuje još jedan sunčan topao oktobarski dan. Utorak donosi kišu, a 1. novembar donosi zahlađenje.

Žuti meteoalarm aktiviran je na teritoriji cele Srbije, osim na istoku. On nas upozorava na natprosečno toplo vreme i letnju temperaturu oko 25 stepeni. Ovakvo vreme dobro utiče i na raspoloženje, biometeorološka prognoza je povoljna.

Zapadna Evropa se nalazi pod uticajem ciklona, čiji položaj zapravo samo pospešuje jačanje južnih vetrova koji našim predelima donose toplu vazdušnu masu sa Mediterana. Na Balkanskom poluostrvu danas bez padavina, vazdušni pritisak je visok, biće sunčano i vedro.

Tako je upravo i ovog jutra. U Srbiji je pretežno vedro, osim po dolinama na jugzapadu. Tamo je jutros i najhaldnije pa je tako u Sjenici izmeren -1 stepen. U nastavku dana očekujemo podizanje magle, tako da će biti sunčano i vedro u celoj zemlji. Padavina danas neće biti.

Duvaće umeren do pojačan južni, jugozapadni i jugoisotčni vetar, sa najjačim intenzitetom u košavskom području. Maksimalna temperatura od 22 do 26 stepeni. Malo hladnije će biti na istoku.

Toplo i sunčano ostaje i u utorak u prvom delu dana. Posle podne će južni vetrovi ojačati i najaviće nam dolazak oblaka i kiše. U utorak u drugom delu dana očekujemo padavine na severu, a u noći na sredu i u ostalim mestima. Prvog novembarskog dana će osvežiti, temperatura će konaćno biti ispod 20 stepeni.

Ipak, još uvek nema naznaka za onu pravu jesen, već od četvrtka vreme toplije, temperatura ponovo preko 20 stepeni. Sve do 10. novembra ćemo biti pod uticajem umereno toplog vazduha, uz smenu kiših i sunčanih perioda. Dugoročne prognoze nam kažu da će novembar biti topliji od proseka, ali i prosečno vlažan. Srednja maksimalna temperatura će biti oko jedan stepen iznad proseka, a mesečna suma padavina će biti oko 20mm niža u odnosu na višegodišnji prosek.

Izvor: N1

Reklame