Foto: Screenshot n1
Reklame

Gradjani Majdanpeka okupiće se sutra u podne, povodom šest meseci od smrti slikara Ljubiše Djurića, a grupa lokalnih umetnika najavila je da će oslikati mural u njegovu čast, iako opštinska vlast za to nije dala dozvolu.

Sin Ljubiše Djurića, Petar, rekao je agenciji Beta da je predao opštinskoj upravi u Majdanpeku dokumentaciju kojom je zatražena dozvola za oslikavanje murala, ali da mu je samo rečeno da to „neće proći“.

„Skup u subotu, 10. oktobra, kada se navršava šest meseci od smrti mog oca, zapravo je ispraćaj njemu u čast, i nema veze sa politikom, ali dozvolu za oslikavanje murala nismo dobili“, rekao je Petar Djurić.

On je dodao da je više organizacija iz Srbije, ali i Republike Srpske najavilo dolazak u Majdanpek na skup posvećen njegovom ocu, slikaru koji je ceo život promovisao taj grad, organizovao brojne umetničke radionice i izložbe, i dovodio umetnike iz zemlje i inostranstva.

„Umetnici iz Majdanpeka želeli su da oslikaju mural u znak sećanja i poštovanja prema radu mog oca, ali i da podrže mene u borbi za istinu. Kako su mog oca vredjali na republičkom nivou vlasti, tako sad rade i na lokalnom“, rekao je Petar Djurić povodom odbijanja lokalne vlasti da izda dozvolu za mural.

Petar Djurić pred sudom je pokrenuo parnicu protiv Zemunske bolnice zbog nesavesnog lečenja njegovog oca koji je preminuo 10. maja, od kovida 19. Tim postupkom želi da ostvari pravdu za svog oca, ali kako je dodao, i da podstakne i ohrabri sve koji su doživeli bilo kakvu nepravdu od aktuelne vlasti.

On je javnosti postao poznat kao učesnik protesta koji su pokrenuti zbog uvodjenja zabrana kretanja i ostalih ograničenja tokom epidemije korona virusa, kao i drugih mera vlasti u Srbiji u tom periodu, a zbog izjave TV N1 koja je obišla svet vlasti su ga predstavile kao problematičnu osobu sa kriminogenom prošlošću.

Izvor: Beta