Foto: Dragan Marković
Reklame

Sednica Skupštine grada Bora, održana 1. jula, pravi je pokazatelj kakvu lokalnu vlast imaju Borani. Rebalans budžeta kojim se vlast diči poslužiće, po mnogo čemu sudeći, za šminku i popunjavanje „rupa“ u javnom sektoru, kazali su iz Ujedinjene opozicije Bora.

Prema njihovim rečima više od milijarde dinara (preko 20% budžeta) izdvojiće se za subvencije. Od toga samo za Toplanu 625 miliona dinara. Od 2011. godine preko dve milijarde dinara subvencija, tek dug za struju oko dve milijarde, gubitak iznad visine kapitala milijardu dinara. Za deset godina vlast je uspela da dugove Toplane poveća za deset puta!

„Najavili su raspisivanje javne nabavke za ugalj gde će moći svi zainteresovani dobavljači da učestvuju. Od toga mrka kapa. Opet će se, po oprobanom receptu, – ako ne bude nekih iznenađenja – pristupiti pregovaračkom postupku sa samo jednim dobavljačem. Radnici Toplane su opravdano u strahu“, kažu oni.

Takođe oni ističu da nije, uprkos obećanju vlasti, dozvoljena izmena kolektivnog ugovora Vodovoda čime bi se omogućilo povećanje plata radnika. Usput, Vodovod godinama nema predsednika Nadzornog odbora.

„Zakonitost rada ove vlasti je godinama upitna. Postavljenje gradskog pravobranioca je novi momenat. Javlja se osnovana sumnja da li je kandidat ispunjavao sve zakonske uslove. Vlast, koja je javni sektor dovela u stanje katastrofe, po ko zna koji put nudi spas u tzv. javno-privatnom partnerstvu za sve i svašta. Mada takvo ponašanje predstavlja veliku opasnost za budžet grada u narednom periodu. Hvalospevi o ogromnom budžetu služe za skretanje pažnje građana sa nagomilanih problema. Troši se rudno blago nepovratno, i to zarad kratkotrajnog priliva novca. Šta će biti nakon toga, to kao da nikog iz vlasti ne interesuje iako se taj problem nametnuo kao suštinsko, životno pitanje“, dodaju oni.

Iz Ujedinjene opozicije Bora tvrde da JKP „3. oktobar“ čeka neizvesna sudbina. Zbog malih zarada radnici napuštaju firmu. Sumnja se da se zaposleni namerno puštaju niz vodu zbog mogućeg javno-privatnog partnerstva. I to sličnog onom na 15 godina sa „Bortravelom“, što je nezabeleženo u zemlji Srbiji, kako oni kažu.

„Subvencije za ZOO vrt u iznosu preko 42 miliona dinara (približno kao za poljoprivredu) su stalni namet. Na žalost, životinje su u jadnom stanju. Naprosto, neprijatno je to bliže i konkretnije objašnjavati“, objašnjavaju iz opozicije i dodaju:

„Najavljeni su i projekti za uređenje platoa ispred Doma kulture ( da li će to uraditi sa ili bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture?), te izgradnju stadiona sa veštačkom travom (u isto vreme srušiće stadion bivšeg FK „Rudar“), pa rekonstrukciju opšte bolnice (24,5 miliona dinara), kao i projekat za priključenje nove toplane i dr. Ako sve bude kao u slučaju parka kod Studentskog doma, onda je bojazan da će sve biti u službi nakaradnog trošenja budžeta, s tim da je nabavka opreme za Dom zdravlja u Boru za opštu podršku.
Pred novu skupštinsku sednicu vlast je preko „Mosta“ dobila „pojačanje“ u vidu dosadašnje odbornice Narodne stranke Dragane Jovanović. Ona je taj prelet opravdala željom da pomogne onima kod kojih „kipti“ energija. Čudno je da prelazi u „Most“ čijih se odbornika svojevremeno gadila nakon njihove prevare birača i odlaska u krilo vlasti. Kakva prevrtljivost i moralna „gromada“! Ipak, fotografije sa predsednikom Jeremićem, Mikijem Aleksićem i članovima stranke i koalicije ne može trajno izbrisati. Ni sa društvenih mreža. Kao ni ranije izrečene stavove preko društvenih mreža o Mikiju Janoševiću, Vučiću i SNS. Na primer, predsedniku gradskog odbora Narodne stranke u Boru napisala je da izlazi iz stranke, ali zadržava mandat i biće neutralni odbornik?! Navela je da želi konačno „nešto za sebe da uradi“. Toliko o zakletvi koju je ova preletač-odbornica javno položila, kao i ranije izrečenom stavu da „nije ne prodaju“, kažu Ujedinjena opozicija Bora.

Narodna stranka u Boru i predsednik Dragan Marković se ovom prilikom izvinjava građanima zbog postupka dojučerašnje odbornice.

„Na žalost, zakon priznaje da mandat pripada odborniku koji sa njim, mandatom, može da radi šta i kako želi. Kao i sa obrazom“, kazali su oni.

Reklame