Reklame

Aktivisti Evropske zelene partije sutra će predati zahtev za uvid u Ugovor sačinjen sa kineskom kompanijom Zi Đin, a koji se odnosi  eksploataciju rudnika u Majdanpeku.

 

Javnost u Majdanpeku, ali i širom Srbije u proteklom periodu uznemirena je dešavanjima u Majdanpeku. Na miniranje planine Starice, koje je prema navodima sprovedeno isključivo iz bezbedonosnih razloga, javnost i dalje gleda sa podozrenjem, a razlog je upravo netransparentnost kada je u pitanju sadržina Ugovora koji je zaključen između Vlade Republike Srbije i kompanije Zi Đin.

„Javnost ima pravo da zna šta je sve tim Ugovorom dato kineskoj kompaniji na raspolaganje. Da li je predviđeno i miniranje planine Starica, rušenje kuća i iseljavanje građana Majdanpeka. Zagadili su nam vodu,vazduh, sada hoće i reljef da nam menjaju.“ – poručili su iz Evropske zelene partije

Sumorne fotografije koje stižu iz Majdanpeka šalju sablasnu poruku da bi se reljef ovog grada uskoro dramatično mogao izmeniti, a upućeni poručuju da slična sudbina uskoro očekuje celu Istočnu Srbiju, koja obiluje rudnim bogatstvima od strateškog značaja.

 

Reklame