Udruženje građana „Za Kotlujevac“ povodom probijanja rokova povodom rekonstrukcije Oš „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, izdalo je saopštenje koje prenosimo u celosti.

„UG ZA KOTLUJEVAC daje punu podršku roditeljima čija deca pohađaju nastavu u OŠ „Hajduk Veljko“ i osuđuje nepoštovanje rokova datih od izvođača radova i nadležnih organa GU Zaječar po pitanju rekonstrukcije škole.

Građani se obmanjuju nekim izjavama i datumima od strane gradskih funkcionera. Maltretiraju se deca da nastavu pohađaju u drugim školama bez obezbeđenog prevoza kao i roditelji koji ih moraju voditi do daljih lokacija. Lišavaju se deca vanškolskih aktivnosti jer su prinuđena da nastavu pohađaju u popodnevnim satima što je u direktnoj suprotnosti sa preporukom Ministarstva prosvete gde je navedeno da deca imaju veću koncentraciju u prepodnevinim satima i tada ostvaruju bolje rezultate.

Podsećamo, datum početka radova je septembar 2019. Rok za potpunu rekonstrukciju škole je 180 dana. Ukupna vrednost rekonstrukcije je 245 miliona dinara. Imajući u vidu situaciju sa „kovid-19“ rok je pomeren za 01.09.2020. a nakon toga za 01.10.2020. zbog istog razloga.

Ovom prilikom pozivamo nadležne organe da se u najkraćem roku oglase i objave ugovor. Javnost mora biti upoznata sa odredbama ugovora i koliko je ugovorna strana koja izvršava radove dužna da gradu Zaječaru nadoknadi zbog probijanja definisanih rokova.

Da li će građani Kotlujevca videti nekada kako izgledaju konsekvence za nepoštovanje ugovora ili će biti kao i za izgradnju mosta preko Crnog Timoka gde su probijeni svi mogući rokovi a o tzv „penalima“ niko ni reči?

Građani i deca Kotlujevca nisu taoci političkog potkusurivanja i predizborne kampanje SPS-a i SNS-a. Koliko još kilometara deca i građani Kotlujevca treba da pređu da bi ostvarili svoje osnovno pravo na istinu? DOKLE VIŠE?“kaže se u saopštenju ovog udruženja građana.