Izvor: Pozorište

U Zvezdanu je sinoć održana tradicionalna manifestacija 14. „Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” s ciljem očuvanja i predstavljanja kulturnog nasleđa Zvezdana i drugih sela na području Timočke Krajine, čiji su stanovnici poreklom sa Kosova.

Učestvovali su KUD-ovi: „Božur“ iz Zvezdana, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Djura Jakšić“ iz Sumrakovca, „ Romulijana” iz Gamzigrada, „Gradec” iz Gradskova, „Penzioner” iz Zaječara, „Vrelo” iz Nikoličeva, „Novo doba” iz Grlišta i „Šljivar” iz Šljivara.

Nakon defilea učesnika i zajedničkog kola, bogat kulturno-umetnički program je započet na bini ispred Doma kulture, ali je zbog kiše, nakon nastupa samo dva kulturno-umetnička društva, nastavljen u prepunoj sali Doma kulture u Zvezdanu. „Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” otvorila je pomoćnik direktora Ustanove NPTK-CK “Zoran Radmilović”, Biljana Glišić.

Tokom dana organizovana je izložba domaće radinosti i tradicionalne kuhinje, takmičenje u kuvanju pasulja kao i takmičenje proizvođača rakije i vina.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i mesnom zajednicom Zvezdan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame